Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen säger ja till vindkraft i Sundborn

Sundborns Vind AB vill bygga och uppföra en gruppstation med tio vindkraftverk väster om sjön Logärden i Sundborn.
Något som ksu (kommunstyrelsens utvecklingsutskott) ställer sig positiva till.
– Vi väljer att tillstyrka bolagets ansökan, säger kommunalrådet Jonny Gahnshag (S).

Sundborns Vind AB kom för ett tag sedan in med en ansökan till länsstyrelsen om att få tillstånd att uppföra och driva gruppstation för vindkraft i ett område väster om sjön Logärden.

Ansökan omfattat tio vindkraftverk med en maximal höjd av 186 meter samt tillhörande transportvägar och ledningsdragningar.

Det område som är aktuellt för etableringen ingår inte i utpekat riksintresseområde för vindbruk.

Ksu hade ärendet uppe redan vid sammanträdet i september, men efterlyste då mer material från bolaget för att ett beslut skulle kunna fattas.

– Sedan dess har bolaget kommit tillbaka med kompletterande material, och även om det finns saker kvar att reda ut, så kände vi att ett beslut kunde fattas, säger Jonny Gahnshag.

Och beslutet blev alltså att tillstyrka Sundborns Vind AB:s ansökan. Men Falu kommun poängterar samtidigt vikten av stor hänsyn till Råbergets friluftsvärden tas, och att dessa ytterligare bör utredas innan verken tas i drift.

Men ksu var inte enigt i sitt beslut.

Centerpartisten Mats Dahlström valde att rösta med den rödgröna majoriteten medan Moderaterna Mikael Rosén och Håkan Hammar sa ett klart nej till att stödja bolagets ansökan.

Ärendet ska upp i kommunfullmäktige för ett slutligt beslut.