Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen överklagar sig själv

Miljö- och byggnadsnämnden kräver att brister i sju förskolekök rättas till.
Kommunen överklagar nu det kommunala beslutet.
– Jag vill ha en vettig diskussion om vad som är rimligt, säger kostchef Lars Wilhelmsson.

Miljö- och byggnadsnämnden har beslutat att förelägga kommunen att åtgärda brister i sju förskolekök. Det handlar om Färjegården, Tunets Förskola, Åselby Förskola, Kometen, Kvarnforsgården, Östermalmsgården, Nattviolen, Paradisgården, Bryggargården och Skräddaren 1.

Bristerna rör bland annat tillgång till tvättställ, toalett och förvaring av livsmedel. Det som en kommunal verksamhet beslutat om överklagas nu av en annan kommunal verksamhet. Frågan hamnar hos länsstyrelsen. Kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S) och kostchef Lars Wilhelmsson har undertecknat kommunstyrelsens överklagande.

– Vi vill veta rimligheten i det här. Det har fungerat i 25-30 år med en gemensam toalett för förskolepersonal och kökspersona. Ingen har blivit matförgiftad och det har inte varit några incidenter, säger kostchef Lars Wilhelmsson som ett exempel.

Han nämner att det oftast arbetar en person i köket, och han ifrågasätter om det är rimligt att kräva separat toalett.

– Det ska också finnas tvättställ överallt. Varför kan man inte tvätta händerna i en diskho? Varför ska det finans ett tvättställ en meter bredvid diskhon? Mig veterligt har aldrig något barn blivit matförgiftat på grund av att det saknas tvättställ.

Lars Wilhelmsson säger att hygienen i köken är bra liksom standarden på livsmedel.

– Vi kan laga en säker lunch med eller utan tvättställ. Kommunen blöder ekonomiskt. Ska vi då lägga miljoner på nya toaletter?

Anders Wiklund (S), ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, säger att miljökontoret har en skyldighet att utöva tillsyn. Om att en annan del av kommunen överklagar säger han:

– Vi har lite olika roller. Det är bra för framtiden att få de här frågorna prövade.

Men du sitter själv i kommunstyrelsen, som överklagar?

– Jag är ersättare i kommunstyrelsen, konstaterar Anders Wiklund..

Vilken stol sitter du på i den här frågan?

– Jag sitter på stolen som ordförande i miljö- och byggnadsnämnden.