Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen öppnar nytt

Nu satsar kommunen på mer närvaro och bättre service i Sälenområdet. Ett nytt servicekontor invigdes på onsdagen av kommunalrådet Kurt Podgorski.

Annons

– Inom vissa områden ligger en stor del av kommunens verksamhet här i Sälen och fjällområdet. Det gäller till exempel byggnadsplaner, vatten och avlopp, miljöärenden och alkoholhandläggning. Det finns behov av lokaler så att kommunens personal kan vara på plats och ge service, säger Kurt Podgorski.

Det nya servicekontoret har flyttat in i lokaler som ett taxiföretag tidigare har haft i det gamla "kommunhuset" vid skolan i Sälen.

Här finns det nu en kontorsdel med arbetsplatser, ett mindre sammanträdesrum, pentry samt övernattningsmöjlighet. Viss personal behöver ibland jobba sena kvällar vid till exempel restaurangkontroller.

Det nya kontoret ska vara regelbundet bemannat av personal från miljö- och stadsbyggnadskontoret. Till att börja med blir det en dag varannan vecka. Men det kommer att utnyttjas i betydligt högre grad än så.

– Vi har ju redan nu personal häruppe flera dagar i veckan då de gör arbeten ute på fältet. Det gäller både bygg- och miljöinspektörer. Nu får de både en mötesplats och bättre arbetsmöjligheter i Sälenområdet, säger Lena Bergman, bygg- och miljöchef.

Efter onsdagens invigning, i samband med att byggnadsnämnden och miljönämnden höll sina ordinarie sammanträden på plats i Sälen, kommer det nya servicekontoret att ha premiär för allmänheten i mitten av oktober.

– Då är alla välkomna att besöka oss och vi kommer att bjuda på fika, säger Lena Bergman.

– Med en utökad medborgarservice kommer vi att kunna ge fler råd, och information på plats om vad som gäller för exempelvis bygglov, säger Lena Bergman.

Det nya servicekontoret innebär att kommunen i egen regi kan ta över arbetsuppgifter som tidigare köpts av en byggkonsult på orten.

Den turistiska verksamheten i Sälenområdet innebär att kommunen har, i förhållande till bofast befolkning på 10 000 invånare, en del unika verksamhetsområden:

Över 300 livsmedelsverksamheter, flest restauranger med utskänkningstillstånd och Dalarnas största Vatten-Avlopps-verksamhet, som tidvis ska kunna svälja behoven från 80 000 personer.

Men någon flytt av hela kommunkontoret till Sälen ser inte kommunalrådet inom överskådlig tid:

– Det händer saker söderut i kommunen också och där finns stordelen av den tunga kommunala verksamheten, liksom befolkningsmajoriteten av bofasta.