Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen minskar kostnader för personal och konsulter

Kommunens ekonomi är åter på väg åt fel håll - driftunderskottet närmar sig åter 100 miljoner
Kostnaderna för personal och konsulter ska minska.

Kommunstyrelsen har i veckan fått en ny ekonomisk rapport. Vid det förra tillfället skymtade en ljusning - nu är läget åter sämre.

Driften går mot ett underskott på drygt 98 miljoner, en försämring med 6,4 miljoner jämfört med förra prognosen.

– Löneavtalen är klara och det blir en negativ påverkan på driftresultatet, säger Jan Bohman (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Vid mötet beslöts att alla tillsättningar av fasta tjänster ska godkännas av sektorschef, som i sin tur ska samråda med kommundirektören. Något som kan tyckas ligga så nära ett anställningsstopp man kan komma:

– Det är vanskligt att säga anställningsstopp i en verksamhet där du har omhändertagande av människor. Allt måste göras med klokskap. Vi har människor som behöver vård och omsorg, vi har människor som behöver undervisning. Om det uppstår vakanser ska vi se om vi kan göra omdisponeringar i organisationen, säger Jan Bohman.

Han konstaterar att två månader återstår av året och att rejäl återhållsamhet ska råda.

Bohman noterar en positiv sak i det ekonomiska arbetet: Nämligen att man nu börjar se resultat av de besparingar som man tidigare beslutat om.

– Vi kan se att det långsiktiga och mödosamma arbetet börjar synas i siffror och prognoser.

Kommundirektör Åsa Granat har nu beslutat att sektorscheferna måste godkänna alla visstidsanställningar som är längre än tre månader. Sektorscheferna ska vidare godkänna alla inköp på över 10 000 kronor, deltagande i utbildningar och om möten ska hållas i externa lokaler.