Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen köper tillbaka ishallen

Mora kommun är beredd att rädda Mora IK:s fastighetsbolag undan konkurs genom att köpa FM Mattsson arena för 12 miljoner kronor.

Men affären kan spricka redan den här veckan, trots att en majoritet backar upp lösningen.

En av bankerna vägrar att gå med på den 90-procentiga ackordsuppgörelse som är en förutsättning för en affär.
Vilken bank det är ville inte kommunstyrelsens ordförande Bengt-Åke Rehn (S) nämna efter måndagens extra sammanträde i kommunstyrelsen.
Inte heller den för ärendet särskilt inhyrde konsulten Göran Wide yppade bankens namn.
– Det vill jag inte säga. Beloppet den banken vill undanta är relativt litet. Men om en fordringsägare inte vill gå med på att släppa sin pant spricker affären, förklarade Göran Wide.
Det var i januari i år som Mora IK Fastighetsbolag ansökte hos kommunen att få låna fem miljoner kronor. Pengarna skulle användas för att förstärka likviditeten, samt till akuta reparationer.
– Att låna ut pengar i det här läget skulle inte kunna hjälpa, förklarar Göran Wide.
Mora kommun anlitade konsultföretagen Ernest & Young och YIT för att få en samlad bild av klubbens och fastighetsbolagets ekonomi och arenabyggnadens kondition.
Genomgången visade på en akut likviditetsbrist hos både klubben och fastighetsbolaget, samt att det finns ett stort renoveringsbehov i fastigheten. "Om ingen åtgärd sätts in i närtid kommer fastighetsbolaget att hamna på obestånd", konstateras i kommunstyrelsens beslutsunderlag.
En majoritet i kommunstyrelsen är beredd att skriva ner kommunens fordringar på Mora IK:s fastighetsbolag med 17,8 miljoner kronor. Arenan är värderad till 36,5 miljoner kronor, vilket är betydligt över det reella värdet.
YIT fann fukt- eller begynnande fuktskador i många av dusch- och omklädningsrummen. Både ytter- och innertak är i behov av renovering. Styr- och reglerutrustningen är gammal, med vissa delar från när hallen byggdes 1967.
Totalt beräknas renoveringar och reinvesteringar kosta 14,5 miljoner kronor, som Mora kommun ska stå för "omgående".
Kommunstyrelsens förslag kommer att läggas fram vid kommunfullmäktiges sammanträde 15 april.
– Jag bedömer att där löper tidsfristen ut. Klubbens likviditet tål inte det, förklarade Göran Wide.
Vänsterpartiets David Örnberg hade ett eget förslag att förskottera hyran till fastighetsbolaget. Moderaterna och folkpartiet deltog inte i beslutet.