Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen köper stationshus

Falu kommun köper järnvägsstationen och ytterligare tre fastigheter av Jernhusen AB.
Den överenskomna köpeskillingen är 4 530 000 kronor.
– Det här känns som en bra lösning, säger stadsarkitekt Per Grundström, som också är projektledare för Resecentrum Falun.

Annons

Jernhusen AB gör sig av med fyra fastigheter i Falun med en total area om cirka 10 hektar.

Och köpare är alltså Falu kommun.

– Med tanke på att Jernhusen inte varit beredda att satsa i Falun, så är den bästa lösningen i nuläget att kommunen tar över de aktuella fastigheterna, säger Per Grundström.

En av fastigheterna är bebyggd med själva stationshuset, de övriga tre står tomma och ses därför som intressanta ur exploateringssynpunkt för kommunen.

– Erbjudandet till kommunen var att köpa alla fastigheter - eller inget. Nu ska ett köp ske och det är bra för alla inblandade att veta vad som gäller, säger Per Grundström.

Förutom stationshuset ligger delar av de övriga tre fastigheterna i det området som ska utgöra det nya resecentrumet inklusive allmän plats för infart från Korsnäsvägen.

Andra delar ska på sikt avyttras och exploateras, men läggs inledningsvis i kommunens markreserv.

– En av fastigheterna finns mellan magasinet och lokstallarna, en annan är en liten ramsa där Faluns norra station låg en gång i tiden, mellan Grycksbobanan och Norra Järnvägsgatan. Den tredje fastigheten ligger vid Nyselius väg, mot Hedins trä till, säger Per Grundström.

Stationshuset kommer att ha en central roll i Resecentrumsprojektet.

– Huset blir en viktig servicebyggnad, säger Per Grundström.

Arbetet med Södra centrum/Rescentrum rullar på.

Just nu håller ett förfrågningsunderlag för själva entreprenaden att plockas fram.

– Planerad byggstart är april 2013. Före årsskiftet är det meningen att en speciell informationsfolder ska gå ut till Faluborna med information om var vi börjar och vad det är som berörs. Vilka lösningar som måste till under byggtiden och så vidare.

Vad kommer Faluborna att märka först?

– Bygget av den nya rondellinfarten mot stationsområdet vid Max. Först var det meningen att det bygget skulle komma i gång redan i höst, men det har skjutits fram. Anledningen är att det görs en enda upphandling för kommunens åtaganden i projektet. Vi bryter inte ut enskilda delar, slutar Per Grundström