Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen köper ishallen och räddar Mora IK

Efter flera timmars debatt beslutade Mora fullmäktige efter votering att köpa Mora Ishall.

28 ledamöter från majoriteten, centern och socialdemokrater, röstade ja till köpet. Åtta ledamöter från kristdemokraterna, folkpartiet och moderaterna avstod från att rösta samt fyra ledamöter röstade nej från bland från vänsterpartiet och miljöpartiet.

– Nu har det gått bra så här långt. Men det återstår mycket hårt arbete, säger en lättad ordförande i Mora IK Patrik Andersson efter fullmäktiges beslut

Kommunstyrelsen förslag innebär att Mora kommun köper ishallen FM Mattsson Arena för 12 miljoner kronor av klubbens fastighetsbolag. Samtidigt skrivs fastighetens värde ned för 17,8 miljoner.

Dessutom krävs det en renovering av ishallen på 14,4 miljoner kronor redan inför kommande säsong 2013-2014.

Kommunalråden Bengt Åke Rehn, s, och Anna Hed, c, gav en bakgrund samt betonade ansvaret för kommunen att ta beslut om inköp i sina inlägg.

Oppositionen där Birgitta Sacrédeus, kd, Gunnel Söderberg, m, och Mats Gunnar Eriksson framträdde i talarstolen, gjorde klart för att deras partier skulle avstå från att rösta. Gunnel Söderberg hänvisade till att det var oklarheter i framtida hyresvillkoren som inte presenterats, vilket gjorde det omöjligt för moderaterna att ta beslut. Samma skäl anförde folkpartisten Mats Gunnar Eriksson. Birgitta Sacredeus påminde om att för skola, vård och omsorg gäller lagliga föreskrifter för kommunen att agera.

– Här är det fritidsangelägenhet. Hon gav kommunledningen beröm för det arbete de lagt ned i ärendet och önskade dem lycka till i fortsättningen av affären, men att kristdemokraterna avstod från att delta i beslutet. Vi i oppositionsalliansen ska komma med en skriftlig förklaring till varför vi avstår.

David Örnberg, v, yrkade på att kommunen i stället för att köpa ishallen skulle förskottera tre års hyresbetalningar till Mora IK.s fastighetsbolag för åren 2018-2020 på 11, 4 miljoner och att bolaget skulle driva verksamheten vidare. Men när hans förslag föll så röstade han nej till kommunstyrelsens förslag.

Åsa Berg miljöpartiet tyckte att ärendet gått för fort.

– Det är en dålig ekonomisk affär för kommunen och samtidigt är det genusfråga, sade Åsa Berg och avsåg att beslutet gynnade manliga intressen.

Två ledamöter Christiane Djäken, moderat, och Nille Niillimaa, morapartiet, deltog inte i ärendet med hänsyn till jävfrågan. Där emot deltog Torsten Kjellgren och Jan Simons, centerpartiet då de inte varit involverade i Mora IK:s verksamhet sedan de slutade för ett respektive några år sedan.