Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen kan få betala ny Norra Backa-rondell

Kommunen vill se att Bäckelundsrondellen på riksväg 50 är klar om ett år.
Risken finns att kommunen får stå för hela kalaset.

Finansutskottet har ställt sig bakom en avsiktsförklaring som skrivs tillsammans med Trafikverket. I den ingår bland annat ytterligare en rondell på riksväg 50, en infart till Norra Backa handelsområde.

Kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S) hoppas att Trafikverket och Ikea/Ikano ska vara med och betala.

Men det är inte säkert.

– Fullt utbyggt handlar det kanske om 5-7 miljoner kronor, konstaterar Jan Bohman.

Tanken är att i ett första skede inte bygga hela paketet, utan att börja med en "trebent rondell", vilket kan handla om tre miljoner. Det blir i det läget ingen anslutning in mot Borlänge Energi-sidan.

– Vi har inte rett ut den frågan, om vi ska öppna för handel där, säger Jan Bohman och konstaterar att om kommunen gör det så påverkas Borlänge Energis verksamhet.

Han hoppas att den så kallade Bäckelundsrondellen ska vara klar om ett år, då Ikeas varuhus och Ikanos handelsområde öppnar.

– Det är önskvärt. Vi får se om vi klarar det.

I avsiktsförklaringen med Trafikverket ingår fler delar, som tidningen tidigare berättat. Innan det blir tal om några byggnationer ska parterna enas om ett genomförandeavtal.