Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen jagar energitjuvar

Inom kort ska alla kommunens fastigheter synas - från tak till källare.
Allt för att hitta och kartlägga "energitjuvar".
För ju fler energiläckage man upptäcker och kan täppa till - desto bättre blir miljön både inne och ute.

EU:s energimål säger att energiförbrukningen i medlemsländerna ska ha minskat med 20 procent år 2020, jämfört med år 2008.

Det är en av anledningarna till att det kommunala fastighetsbolaget Leksandsbostäder och kommunen nu drar i gång det stora energitjänsteprojektet.

Alla fastigheter - det vill säga 939 lägenheter, fyra särskilda boenden, kommunhus, förskolor, skolor och andra lokaler - totalt omkring 180 000 kvadratmeter, ska energigranskas.

– Vi jobbar redan i dag mycket målmedvetet med energibesparingsfrågor i det löpande underhållsarbetet, säger Pelle Lindqvist, fastighetschef vid Leksandsbostäder och som ansvarar för projektet.

– Men vi kar inte egna resurser till en sådan här omfattande inventering så detta behöver vi hjälp med.

Kommunstyrelsen sa förra veckan ja till att projektet får 1,2 miljoner kronor till det som kallas etapp noll och ett.

– Först ska vi göra ett förfrågningsunderlag för projektet, sen blir det anbudsförfarande och så drar arbetet i gång. Före sommaren ska de första etapperna vara klara och då kommer vi att ha en lång lista med vad som behöver göras, fortsätter Pelle Lindqvist.

Kan du ge något exempel på vad som kan hamna på listan?

– Mycket av det energispararbete vi gör i dag - till exempel tilläggsisolering och byte av fönster. Även nya värme- och ventilationssystem, uppgradering av fjärrstyrda funktioner och olika elåtgärder där belysningen till exempel styrs av rörelse i rummet eller dagsljus.

Om ni redan vet om problemen och håller på att åtgärda dem - varför behövs då energitjänsteprojektet?

– Vi gör punktinsatser - det är allt vi hinner med. Energitjänsteprojektet går ut på att kartlägga och sen i ett slag åtgärda det som kan spara mest energi och pengar.

Hur mycket kommer det att kosta att fixa allt på listan?

– Jag skulle tro att det hamnar på en summa kring 65 miljoner kronor, men vi kommer inte att göra allt. Det handlar som sagt att hitta de stora "energibovarna".

Kommer de boende i Leksandsbostäders lägenheter att märka av den här energiinventeringen?

– Det mesta insamlandet sker via ritningar och andra dokument. Byggnaderna kommer naturligtvis att besökas och även några lägenheter, men de flesta hyresgästerna kommer inte att märka något.

– Samtidigt är ju förhoppningen att allt vi gör ska märkas senare i form av förbättrad boendemiljö och mindre miljöpåverkan, avslutar Pelle Lindqvist.