Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen inför heltid åt alla i vården

Nu ska alla inom vården i Malung-Sälen kunna få jobba heltid - om de vill. 400 kommunanställda berörs, de flesta är deltidare. Enligt kommunens beräkningar kommer det att innebära en utökning med 7,5 årsarbeten.

– Rätten till heltid är en viktig kvinnofråga. Jobben kommer att bli mer attraktiva, och det är inte minst viktigt då vi ser att det kommer att kunna bli arbetskraftbrist i vården framöver, säger bitr socialchef Maria Ståhl som är ledare för projektet med heltidsjobb åt all omvårdspersonal.

Projektarbetet började förra hösten och då har man bland annat organiserat en bemanningsenhet.

I bemanningsenheten ingår tre administratörer samt sex fast anställda "vikarier".

Enhetens uppgift är bland annat att hantera den utökade arbetstiden för ordinarie personal. Den ska också sköta bemanningen av vakanser, kortare vikariat och omfördela personal efter behov vid varje tillfälle, sju dagar i veckan.

Rätten till heltidsjobb innebär inte att man kan räkna med att få utökad arbetstid bara på sin ordinarie arbetsplats. Man får lov att vara flexibel och rycka in där det behövs.

– Bland personalen finns det både de som önskat att utöka sin arbetstid och de som önskat gå ner i arbetstid. På sikt är tanken att alla tjänster i grunden ska vara heltidstjänster, säger Maria Ståhl.

– Vi hoppas att tryggare anställningsförhållanden och ökad delaktighet ska bidra till ökad arbetstillfredsställelse hos personalen och minskad sjukfrånvaro.

Med heltidsreformen förverkligar nu kommunen det som står i den politiskt förankrade verksamhetsplanen om heltidsjobb för de medarbetare som vill ha det.

En förhoppning är att detta ska gynna kommunens personalförsörjning. Många som i dag arbetar inom vården kommer att gå i pension inom en relativt snar framtid och det blir många vakanser att fylla.