Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen hoppas på utvecklat stationsområde

Kommunen vill utveckla stationsområdet med ny bebyggelse.
Ett förslag till detaljplan ställs ut.
Men i dagsläget finns ingen intressent.
– Området är viktigt för stadsutvecklingen, säger Steve Johnson, kommunens plan- och markchef.

Under flera år har kommunen arbetat med planerna på en utveckling av stationsområdet. Peter Hultqvist (S), ordförande i näringslivs- och planutskottet:

– Det känns roligt att den idé som fanns från början nu håller på att växa fram. Bland annat handlar det om att stärka bandet mellan Kupolen och centrum, och att skapa ett centrum vid stationsområdet.

Stationshuset har byggts om, gången över spåren arbetas det med och under 2013 byggs ett angöringstorg på Trafikverket ICT-sidan.

– Nu kommer planeringen för resten. En attraktiv knutpunkt med kontors- och affärsmöjligheter, säger Peter Hultqvist.

Tankarna på att möjliggöra ny bebyggelse vid stationsområdet ska nu ställas ut, i form av ett förslag till detaljplan. Planen medger kontor och viss handel. I kontorsbyggnaderna planeras för runt 800 arbetsplatser och i anslutning till byggnaderna cirka 100 parkeringsplatser

Ett förslag som var utställt för några år sedan har reviderats. Området norr om järnvägsstationen ska kunna exploateras för i huvudsak kontor och byggnaderna kan som högst ha sex våningar.

– Med tanke på Norra Backa och Kupolen är det här en länk som är väldigt viktig, säger Steve Johnson, kommunens plan- och markchef.

Bedömningen är att det geografiska läget är hett, med omedelbar närhet till resecentrum. Men i dagsläget finns ingen intressent som uttalat intresse av att exploatera området.

– Vi vill visa på en väg framåt. Det är den bästa placeringen för ett kontorshus i regionen. När intressenterna finns har väl att göra med konjunkturen och tillfälligheter. När vi jobbat fram planen så har vi skapat förutsättningar och talat om hur vi vill utforma området, menar Steve Johnson.