Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen hade inte rätt att dela ut varning

Mora kommun hade inte rätt att vidtaga disciplinär åtgärd mot Lena Heed-Sandlund genom att utdela skriftlig varning till henne.
Det konstaterar Mora tingsrätt i en dom som meddelades på måndagen.

Lena Heed-Sandlund hade yrkat på 50 000 kronor i skadestånd. Något skadestånd får hon inte med hänvisning till att hon som fackligt oorganiserad inte var part i kommunens kollektivavtal.

Däremot förelägger Mora tingsrätt att Mora kommun ska ersätta Lena Heed-Sandlunds rättegångskostnader på 133 046 kronor.

– Jag känner mig skitglad, jag skakar i benen. Skadeståndet bryr jag mig inte om, sade Lena Heed-Sandlund, när hon fick se domen.

Bakgrunden till rättegången var att Lena Heed-Sandlund, vid invigningen av en grill, drack sex centiliter vin tillsammans med en arbetskamrat och boende på den gruppbostad där båda jobbade.

Kommunen delade ut skriftlig varning till Lena Heed-Sandlund, men lät kollegan, som också drack vin vid tillfället, klara sig utan "repressalier", därför att hon ångrade sig och insett hur dumt hon agerat.

Lena Heed-Sandlunds kollega gick även med på en alkoholscreening med syfte att fastställa om hon hade alkoholproblem eller inte.

Lena-Heed Sandlund vägrade att göra en screening på kommunens villkor. Hon blev av med den medicinska delegationen och fick en skriftlig varning för att hon druckit alkohol på jobbet.

Vid tingsförhandlingen förklarade dåvarande socialchefen Gunnel Gyllander att det råder "nolltolerans" i kommunen beträffande alkoholintag. Enligt Gunnel Gyllander var det inte ens tillåtet att dricka lättöl på arbetstid.

Utifrån vittnesmål bland annat om att det förekommer julkorgar med glögg, och utifrån konstaterandet att det inte finns någon dokumenterad "nolltolerans" i kommunen, konstaterar rätten att Lena Heed-Sandlund inte bröt mot någon policy.