Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen går mot jätteförlust

Det verkar ha gått hål i kommunens plånbok. Nu beräknas underskottet bli 17,5 miljoner kronor.
Ekonomin räddas ändå tillfälligt, när försäkringspengar betalas tillbaka i november.
Samtidigt har årets investeringar slagit alla rekord.

Det kommer inte in tillräckligt med pengar för att driva Hedemora kommun. Vård, omsorg och socialtjänst kostar alldeles för mycket.

– Om det forstätter så här går vi rejält back vid årets slut, konstaterar kommunalrådet Ulf Hansson (S).

Men han tror att siffrorna kan hyfsas till något. Prognosen för skattintäkter brukar vara lite dystrare än vad slutresultatet visar.

– Vi har inte gjort våran hemläxa vad det gäller driftskostnaden och vård och omsorgsförvaltningen har det största problemet, säger Ulf Hansson.

Ökade utgifter för försörjningsstöd går inte att göra mycket åt. Men vård- och omsorgsnämnden måste ändå presentera en lista på sparåtgärder för kommunstyrelsen varje månad.

– De andra förvaltningarna har egentligen inga större problem, både utbildningsnämnden och kultur- och fritidsnämnden tror sig klara av sina beräknade underskott, fortsätter Ulf Hansson.

Räddningen för kommunen kommer i form av så kallade AFA-pengar. AFA står för Arbetsmarknadens Försäkringsaktiebolag och är ett stöd för anställda inom kommun och landsting. Pengar från försäkringen betalas bland annat ut vid långtidssjukskrivning.

Men eftersom regeringen införde tuffare regler i sjukförsäkringssystemet har miljarder sjukförsäkringskronor frusit inne. Därför väljer nu AFA att återbetala premierna till kommuner och landsting. För Hedemoras del rör det sig om 15,5 miljoner kronor. Det räcker nästan för att täcka underskottet.

– Så vi kommer ändå att ligga kring noll vid årets slut, enligt prognosen från våra ekonomer, säger Ulf Hansson.

Men viktigt att påpeka: AFA-pengarna är bara en tillfällig lösning på problemet.

Samtidigt har kommunen gjort investeringar på över 200 miljoner kronor hittills i år.

– Så mycket har vi aldrig investerat någonsin, berättar Ulf Hansson.

Det är inköp av vindkraftverk och Hedemora energis värmekraftverk som har kostat. Men för tillfället är elpriset lågt, vilket innebär lägre intäkter från elförsäljningen än vad som tidigare trotts.

– Så vi räknar inte med någon större vinst från elsatsningen, säger Ulf Hansson.