Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen går back 30 tjänster

Annons

Malung Sälens kommun tycks ha problem med att få rätsida på ekonomin. Delårsrapporten för årets fyra första månader är ingen rolig semesterläsning för de ansvariga.

Den pekar nämligen på att 2007 ska sluta med ett underskott på cirka tio miljoner kronor mot budget.

Innevarande år går mot ett kraftigt underskott trots att man jobbat på alla håll och i flera år med att hålla igen på utgifterna.

En prognos, som bygger på utfallet för årets första fyra månader, tyder på att kommunen går back med hela 10 000 000 kronor innan året är till ända.

Kommunens största utgiftsposter är den sociala sektorn samt skolan, som tillsammans tar största delen av hela den kommunala kakan.

Att spara in motsvarande tio miljoner kronor genom personalnedskärningar innebär cirka 30 heltidsjobb och var dessa i så fall skulle kunna tas bort kan ingen förstå.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har diskuterat den ekonomiska krisen. Beslutet blev att kommunchefen Rolf Davidsson får i uppdrag att ta fram jämförande siffermaterial på kostnadsläget i andra kommuner.

Då kan man i alla fall få svar på om Malung-Sälens kommun har alltför höga kostnader inom något verksamhetsområde.

Jämförelsematerialet ska finnas tillgängligt för kommunstyrelsen redan i augusti då man på allvar måste ta itu med en budget för nästa verksamhetsår. Då ska man helst kunna ta tillbaka det underskott som genereras i år.

Mer läsning

Annons