Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen blir delägare i Beyond Skiing

Falu kommun går in som minoritetsägare i Beyond Skiing Foundation.
– Vi vill ha insyn och visst inflytande, säger kommunalrådet Susanne Norberg (S).

Annons

Nätverket Beyond Skiing Foundation bildades inför skid-VM i Falun i syfte att engagera näringslivet och besöksnäring i förberedelserna och genomförandet av mästerskapet.

Samarbetet hade stor betydelse både för det ekonomiska resultatet och engagemanget i VM, och totalt anslöt sig 465 företag och organisationer.

Ägarstrukturen just nu är 91% Skid-VM i Falun 2015 AB, 3% Falun-Borlänge-regionen och 6% Visit Södra Dalarna.

Efter skid-VM har både utvärderingar och seminarier gjorts för att utreda syfte, möjligheter, och intresse för ett fortsatt engagemang.

Nu ska bolaget drivas vidare och ett förankrat förslag finns framtaget för hur den framtida ägarstrukturen ska se ut: 70% Svenska skidförbundet, 20% Visit Södra Dalarna samt 10% Falu kommun.

Kommunen får betala 5 000 kronor för sin del av aktierna.

– Vi är positivt inställda till det här. För kommunen är det viktigt att stödja en fortsättning av verksamheten, och ta tillvara på det samarbete som har byggts upp med näringslivet, säger Susanne Norberg och fortsätter:

– Kommunen får på det här sättet stöd för årliga världscuptävlingar på Lugnet, och dels för en framtida VM-ansökan.

Redan i maj, under en efterträff för skid-VM, presenterade VM-generalen Sven von Holst och Mats Årjes, skidförbundets ordförande, sina tankegångar och visioner om hur nätverket Beyond Skiing Foundation skulle kunna användas i framtida kampanjarbeten.

Gällande både skid-VM i Falun och del i en svensk framtida OS-kampanj.

– Det mesta av det som presenterades då lever i högsta grad vidare. Vi i majoriteten har sett det som en självklarhet att fortsatt finnas med på ett hörn. Att bibehålla engagemanget inför en framtida VM-ansökan är jätteviktigt för oss som värdkommun, säger Susanne Norberg.

Enligt förslaget om hur bolaget ska drivas vidare ska målet vara en VM-ansökan 2019, för att få VM 2025 till Falun.

I dagarna har det blivit känt att tre orter önskar att arrangera skid-VM 2021: Trondheim, tyska Oberstdorf och Planica i Slovenien.

Vem som får tävlingarna avgörs på FIS-kongressen i Cancun i Mexico den 9:e juni 2016.