Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen bidrar med 2,4 miljoner till Peace and Love

Borlänge kommun går in med 2,4 miljoner kronor och blir en av Peace & Loves huvudsponsorer.Kommunen avskriver också skulder. Det handlar om över 100 000 kr och för Borlänge Energis del över en halv miljon.

– Alla kommuner med en festival av rang är med och stöttar sin festival, säger Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande.

Finansutskottet beslöt på tisdagen att ställa sig bakom ett samarbetsavtal med Peace & Love. Ekonomiskt betyder det att kommunen går in med 2,4 miljoner kronor.

För att inte bryta mot lagen skrivs avtalet med den ideella föreningen Peace & Love, och inte med aktiebolaget Peace & Love som driver själva festivalen. Det är aktiebolaget som går med förlust och kommunen får enligt lagen inte stödja enskild näringsidkare.

Moderaterna tycker att konstruktionen som kommunen nu ger sig in i är tveksam. Partiet säger också bestämt nej till samarbetsavtalet med tanke på det ekonomiska läget.

– Kommunens drift går med 92 miljoner i underskott. De här pengarna finns inte, säger Ulla Olsson (M) om miljonerna till festivalen.

Övriga partier i finansutskottet säger dock ja till att skjuta till skattepengar för att rädda festivalens framtid. Enligt kommunen handlar det inte om att täcka årets underskott, utan om att säkra evenemanget 2013.

– Borlänge kommuns insats är inte lösningen för Peace & Love. Lösningen är arbetet som Peace & Love gör. Vi är en liten del av det hela. säger Jan Bohman (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Han pekar på att diskussioner om ett utvecklat samarbete med festivalen inleddes redan innan den ekonomiska krisen blev ett faktum. Krisen skyndade på uppgörelsen.
För kommunens del innebär avtalet bland annat att festivalen marknadsför kommunen på olika sätt och i olika sammanhang. Det blir också en aktivitet under 2013 års festival för alla kommunanställda. Jan Bohman säger att festivalen betyder oerhört mycket för Borlänge, och för bilden av Borlänge.

– Det här är ett framtidsinriktat avtal. Utan det hade det kanske inte blivit någon festival 2013.

Samtidigt står det klart att kommunen också avskriver skulder på drygt 100 000 kronor. Det kommunala Borlänge Energi avskriver skulder på 511 000 kr.