Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen beviljas prövningstillstånd

Älvdalens kommun fick bakläxa i förvaltningsrätten för upphandlingen av museidelen för Lomkällans sommarverksamhet. Ett beslut som kommunen överklagade och nu även beviljats prövningstillstånd i kammarrätten.

Älvdalens kommun skrev i våras avtal med en entreprenör som arrenderade skogsmuseet Lomkällan och även ersattes för att hålla museidelen öppen under perioden juni- till september.

Det beslutet överklagades av två andra sökande, som anser att tjänsten skulle ha upphandlats enligt lagen om offentlig upphandling, LOU. En synpunkt som vann gehör i förvaltningsrätten.

Älvdalens kommun överklagade till kammarrätten med motiveringen att upphandlingen inte föll inom LOU då avtalet inte är så detaljerat så det utgör grund för en upphandling enligt LOU.

Utöver det oklara läget om det krävts en offentlig upphandling finns också frågan om ett eventuellt skadestånd som förvaltningsrätten menar att de klagade kunde ha lidit. Något som kommunen inte anser har skett då alla intressenter haft samma möjlighet att inkomma med en ansökan. Kommunen pekar även på andra domar i liknande ärenden som talar för att en offentlig upphandling inte krävs.

Kammarrätten har nu beviljat Älvdalens kommun prövningstillstånd när det gäller förvaltningsrättens dom från september.