Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen beredd ge stöd till Ria för natthärbärge

/
  • Kommunen och Ria har inlett diskussioner om ett natthärbärge. Bild från DT:s granskning av hemlösheten i Borlänge 2014.
  • I dagsläget känner kommunen till 3-5 personer som inte har tak över huvudet. Bild från DT:s granskning av hemlösheten i Borlänge 2014.

Ett natthärbärge vid Ria ligger inom räckhåll.
Ria får en formell förfrågan.
Uteliggarna kan få en sovplats.
– Bollen ligger hos Ria, säger Kenneth Persson (S), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.

Annons

Kommunen och Ria har inlett diskussioner om ett natthärbärge. Under december aviserade Kenneth Persson att han skulle ta en diskussion med Ria om boendefrågan.

Detta efter DT:s granskning av hemlösheten i Borlänge.

Ria har nu formellt fått frågan om de kan tänka sig att, som de gjort tidigare, driva ett natthärbärge. Det handlar om att använda den fastighet där Ria i dag har in verksamhet.

Frågan ställs då det fortfarande finns uteliggare i Borlänge. Bron vid järnvägsstationen låstes - men det finns fler broar i Borlänge.

Många Borlängebor har engagerat sig för hemlösa, nämnas kan den skiva som spelats in, den almanacka som säljs och det motionslopp som genomfördes på julafton.

– Ria har fått frågan om möjligheten att återöppna det natthärbärge de hade på 1990-talet. De har haft det i två omgångar. Den första i själva huset och senare i Domnarvet, säger Kenneth Persson.

Ria ska nu titta på möjligheterna och återkomma med ett koncept till kommunen.

– Ria har bollen just nu och så får vi se vad det krävs för arrangemang. Det kan handla om att ge föreningen ett förhöjt anslag.

Kenneth Persson konstaterar att det finns flera föreningar som har åtaganden, genom förhöjt föreningsbidrag. Exempelvis kvinnojouren och Verdandi.

I dagsläget känner kommunen till 3-5 personer som inte har tak över huvudet.

– Det finns möjligheter att sova på akutboendet. Men vi når inte dem från socialtjänsten. det kan vara så att Ria når dem lättare. Problemet finns och det finns mer att göra i frågan. det blir aldrig färdigt, säger Kenneth Persson.