Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunbolag tvekar om köp i Fredriksberg

Politikerna i samhällsbyggnadsnämnden i Ludvika har redan beslutat om försäljningen.
Men politikerna i kommunens fastighetsbolag tvekar.

Annons

Det handlar om 21 bostadsfastigheter i Fredriksberg och där samhällsbyggnadsnämnden satt priset till 5 830 000 kronor.

Men när kommunala fastighetsbolaget hade styrelsemöte i torsdags framkom det att man vill syna affären ordentligt innan man eventuellt skriver under köpehandlingarna.

– Det är en sak att kommunen vill sälja, men vi som sitter i bolagets styrelse har att följa aktiebolagslagen och tillse att en affär är till bolagets fördel, säger en politiker.

Vederbörande menar att den föreslaga köpeskillingen kan ifrågasättas. Det kan bli svårt för fastighetsbolaget att få ekonomi på affären.

– Dels finns det renoveringsbehov, dels så värms fastigheter upp med direktverkande el. Bolaget kommer att få lägga ut tio, femton miljoner under några år för att få fastigheterna i skick, befarar en politiker.

Bolagets styrelse var enig om att uppdra åt bolagets vd Ulf Rosenqvist att utreda saken noggrant och lämna en redovisning vid nästa sammanträde.

– Vi kommer att göra en egen beräkning som visar på den totalekonomiska bilden. Vi ska bland annat titta på hyresnivåer, underhållsbehov, framtida driftskostnader, köpeskillingen och bokfört värde, säger Ulf Rosenqvist.

Han klargör att det inte är givet att bolaget är berett att betala nästan sex miljoner för Fredriksbergshusen.

Bakgrunden till att kommunpolitikerna vill att fastighetsbolaget tar över i Fredriksberg, är ett beslut i kommunfullmäktige om strukturella förändringar gällande fastighetsägandet.

Avsikten är att fastighetsbolaget LKFAB i framtiden ska äga hus med lokaler medan fastighetsbolagets dotterbolag Ludvikahem ska äga hus med bostäder.

Ludvika kommuns roll som fastighetsägare ska fasas ut.

Annons