Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunanställda på julbord i Falun hindras köpa alkohol – för egna pengar

Falu kommuns anställda bjuds i år på julbord – till skillnad från ifjol.
Men man får inte köpa alkohol för egna pengar trots att man bara får nyttja julbordet på sin fritid.
– Ölen stod i kylen, men vi fick inte handla, säger en anonym uppgiftslämnare till DT.

Förra årets julbordskaos skulle i år undvikas.

Då man ifjol fick en biljett till skid-vm och en halsduk i julklapp i stället för det brukliga julbordet blev protesterna stora.

Problemet blev inte bättre av att skolförvaltningen hade missat informationen om att julborden var utbytta mot vm-biljett.

Då hade skolförvaltningen redan bokat in 170 anställda på en sittning som man sedan i sista stund blev tvungen att avboka. Men på grund av den sena avbeställningen ändå blev tvungen att betala samtidigt som den oätna maten skänktes till RIA-stugan.

I år har dock omkring 4 000 julbord upphandlats och julefriden såg ut att ha återvänt. Förutsättningen är dock att man äter sitt julbord på fritiden.

Under gårdagskvällen serverades det julbord bland annat på restaurang Kopparhatten, men för de kommunanställda gästerna blev det till att dricka julmust, något som hade undgått de som besökte restaurangen.

– Stämningen blev väl inte den bästa. Ölen stod i kylen och vi fick inte handla, säger en tipslämnare till DT.

Nytt för i år är nämligen att, trots man går på kommunalt betalt julbord på sin fritid, inte får handla alkohol för egna pengar.

– Man känner sig omyndigförklarad, fortsätter uppgiftslämnaren.

Dan Nygren, kommundirektör i Falun, förklarar beslutet:

– Att gå iväg, till exempel på lunchen för att äta julbord och sen köpa alkohol för att sedan jobba på eftermiddagen är inte rätt.

Men ligger det inte ett individuellt ansvar i det?

– Vi vill att det ska vara samma förutsättningar för alla.

Hur har informationen varit om förutsättningarna för julbordet?

– Information är alltid jättesvårt. Generellt sett har vi gått ut väldigt tidigt med julklappen och det har varit rätt mycket jobb för respektive enhetschef, svarar Nygren