Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunanställda flyttas till bolag

En enig kommunstyrelse har funnit att den nya sammanslagna utförarenheten, med personal från kommunens tekniska förvaltning samt från kommunbolagen Seab och Bärkehus, ska samlas under kommunbolagens "flagg".
Därför inleds nu planering för en överföring av kommunpersonalen till Seab/Bärkehus.

– Vi vet inte än exakt vilka som ska placeras var, men däremot är det klart att det ska bli en enda utförarorganisation, säger kommunens kanslichef Ewa Dagwall.

Troligt är att högre tjänstemän blir kvar på tekniska kontoret, medan de som jobbar mer utåtriktat i verksamheten kommer att placeras tillsammans med personal på Seab//Bärkehus.

Var det kan ske är dock oklart, men kommunalrådet Leif Nilsson (S) ser inte det som något bekymmer.

– Det är möjligt att vi måste ha andra lokaler än de nuvarande, men det ju finns i så fall i Bärkehus bestånd.

Nilsson konstaterar att det rådde samstämmighet i kommunstyrelsen om att den nya organisationen blir bra.

– Ja, vi tror att det här kommer att ge samordningseffekter och en bättre verksamhet.

Det fanns fem olika alternativ för organisationen och beslutet blev att tekniskas driftpersonal och arbetsledning ska överföras till Bärkehus/Seab.

– Vi tror att det finns bäst möjlighet till ledning och styrning inom bolagen. Sedan brukar det också vara lättare att rekrytera personal till ett bolag än till kommunen, säger Leif Nilsson.

När kan den nya organisationen vara i gång?

– Vi har inte tidssatt det, men nog räknar vi med att få i gång den i år.

Där får Leif Nilsson mothugg av kanslichef Ewa Dagwall, som tillsammans med P-O Dahlström (kommunens tekniske chef) och Cia Ferner Kny (vd för Seab/Bärkehus) nu kommer att jobba med att få till den nya organisationen.

– I år tror jag inte att det här kan komma i gång. Vi har ju precis börjat arbetet, säger Dagwall.