Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunals medlemmar garanteras 200 kronor i höjd lön

200 kronor mer i månaden.
Det är vad de heltidsanställda "kommunalarna" garanteras i löneökning.

Efter den centrala uppgörelsen fanns 650 kronor per anställd att fördela i individuell lönesättning.

Någon garanti för pengar till alla fanns inte.

När de lokala löneförhandlingarna för 1 776 anställda i Borlänge avslutats kan fackförbundet Kommunal konstatera att alla heltidsanställda garanteras en höjning på 200 kronor i månaden, retroaktivt från 1 april i år.

– Det måste finnas något slags golv. Det är bara centralt som man inte vill ha det med, säger Annica Lernholt, ombudsman vid Kommunal Bergslagen.

Den retroaktiva delen kommer på lönen i september.

Avtalet säger att en arbetsgivare måste ha lönesamtal för att sätta individuell lön. Så har dock inte skett överallt - och där blir det generella utlägg.

– Vissa chefer har bytts och det har varit sjukdomar. Men det är inga större grejer i år. Det har rullat på, säger Annica Lernholt.

– Det blir också alltid lite efterspel, medlemmar hör av sig och vi har lite diskussioner.

Efter att löneförhandlingarna avslutats fortsätter arbetet med lönefrågor:

– Nu börjar nästa varv. Det ska vara medarbetarsamtal, och till våren ska det vara ett lönesamtal. Då kollar man upp om man följt det man sa på hösten. Det är ett hjul som alltid ska rulla, konstaterar Annica Lernholt.

Och fortsätter:

– De med låg löneutveckling ska ha ett samtal nu, där de får veta varför det ser ut som det gör och vad man kan göra för att det ska förändras.

Utöver de nära 1 800 som Kommunal förhandlat för berörs ytterligare ett antal, som timanställda. När det gäller ersättningar, som för obekväm arbetstid, höjdes dessa 1 september med 3,6 procent.