Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalrådet i Ludvika till Runnberg: Vi ska lära av våra misstag

Annons

BREV TILL LEDARSIDAN:

I DT den 15 december levererar Jens Runnberg en ledare vars budskap kan sammanfattas med att kommunstyrelsen i Ludvika valde att anställa den sämsta av två kandidater som kommunens högsta tjänsteman, och att detta skulle bero på någon form av socialdemokratiskt maktspel där godtycke och lojalitet skulle väga tyngre än kompetens.

Vi inom den så kallade rekryteringsgruppen är överens om att det under processens gång gjorts en del misstag, och att det finns en hel del att lära av detta.

Jag har under hela rekryteringsprocessen haft som målsättning att bedöma vem av de två kandidaterna som på bästa sätt kan axla ansvaret som kommunchef.

Så har jag också gjort.

För att komma fram till mitt beslut har jag deltagit i intervjuer, inhämtat de fackliga organisationernas synpunkter, tagit referenser och tagit del av två olika personlighetstester.

Dessa olika moment behöver vägas samman. Min slutsats att den som valdes är rätt person för jobbet.

Att delar av kommunstyrelsen gör en annan bedömning ser jag ingen större dramatik i, att däremot rycka delar av materialet från rekryteringsprocessen ur sitt sammanhang i något slags försök att offentligt kritisera kommunstyrelsens beslut skadar bara förtroendet både för kommunen och politiken i Ludvika.

Det tycker jag är olyckligt.

Det har varit en angenäm uppgift att välja mellan två bra kandidater, som båda utfört ett förtjänstfullt arbete som förvaltningschefer i vår kommun.

Att vi nu har en ordinarie kommunchef på plats känns bra, och jag är övertygad om att vi nu har de bästa förutsättningar att fortsätta det pågående och hittills framgångsrika arbetet med att få rätsida på kommunens ekonomi, samtidigt som vi utvecklar välfärden och på ett ännu bättre sätt styr mot våra kommunövergripande mål.

Lars Handegard (V)

Kommunalråd

Ludvika

SVAR DIREKT:

Det är bra att kommunalrådet medger att misstag begicks i rekryteringsprocessen.

Min kritik mot trixandet, och att en rekryteringsfirmas utredning för 40000 kronor kastades i papperskorgen, kvarstår.

Jag förutsätter att V stöder MP:s motion om att framtida rekryteringar ska professionaliseras så att detta debacle inte upprepas.

Jens Runnberg

Annons