Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalrådet gav svar om turistbyrån

Kommunalrådet Ulf Hansson (S) svarade på frågor om turistbyråns öde under tisdagens kommunfullmäktige.
Men folkets protester ändrar inte politikernas beslut. Planen är fortfarande att flytta verksamheten till järnvägsstationen.

Göran Bergqvist, tidigare sekreterare i Hedemora turistförening och motståndare till flytten, deltog under allmänhetens frågestund. Han tycker att det är skrämmande att inte politikerna bryr sig om över 3 000 namnunderskrifter.

– I en demokrati måste de styrande ta hänsyn till medborgarnas åsikter, framhöll Göran Bergqvist.

Han ville veta hur flytten av turistbyrån motiveras, vilka konsekvenserna blir och om kommunen inser värdet av turistnäringen.

Ulf Hansson förklarade att beslutet att utrymma kvarteret Ugglan togs i november. Han talade om lokaloptimering och om att frigöra resurser till vård, skola och annat. Lokaler är näst efter personal, kommunens största utgiftspost.

– Alla partier var med och tog beslutet, påpekade han också.

Vilka konsekvenserna blir om turistbyrån flyttar var det däremot svårare att svara på.

– Men på frågan om vi inser värdet av turistnäringen kan jag otvivelaktigt svara ja på, upplyste kommunalrådet.

Han nämnde bland annat satsningen på Södra Dalarna turism tillsammans med Avesta kommun. Nostalgimacken i Långshyttan och besökscentret i Stjärnsund är också resultat av samarbeten med organisationerna NEDA och Bergslaget.

Ulf Hansson delar inte uppfattningen att turistbyrån får ett ocentralt läge vid järnvägsstationen, där ett nytt resecentrum byggs för 46,5 miljoner kronor.

– Jag tycker att ombyggnaden öppnar upp, det är inte långt till centrum från stationen, men skyltningen är oerhört viktigt, framhöll han.

Som exempel på orter med fungerande turistbyrå vid järnvägsstationen nämnde Ulf Hansson Ludvika och Arboga.