Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalrådet: "Det blev lite tokigt"

– Det är tråkigt att tillämpningen av bygglovet blev lite tokig, säger kommunstyrelsens ordförande Jonny Gahnshag.
Han hävdar också att han inte har haft så mycket insyn i ärendet.

Annons

Vilken insyn har Jonny Gahnshag haft i den etablering som lämnar stora frågetecken efter sig vad gäller bygglov och detaljplanens planbeskrivning?

Stadsbyggnadschefen Margaretha Åslund hävdar att kommunens politiker, med Gahnshag i spetsen, haft god kännedom.

– Det stämmer inte. Jag har haft kontakt med dem som sitter på stadsbyggnadskontoret om det här, men det reder vi säkert ut i sådant fall. Politiken kan inte vara med i enskilda bygglov och tillämpningar av dem, hävdar Gahnshag.

Samtidigt medger Jonny Gahnshag att etableringen av Lager 70 inte har blivit som det var tänkt.

– I det här fallet sa Lager 70 att man skulle ha skrymmande varor, det var framför allt barnartiklar, barnvagnar. Det som aldrig kom till min kännedom var att de hade slagit sig samman med en annan aktör.

Hur ser du på tolkningen av bygglovet?

– Skrymmande varor är ju numera ett väldigt luddigt begrepp. Man kan göra paralleller med tidigare butiker på Dalregementets handelsplats som den etappen heter, säger Gahnshag och fortsätter:

– Där säljs ju allt från små penslar till kläder, accessoarer och så vidare. Bygglovet tillämpar man mot den strategi som finns och strider inte mot PBL (Plan- och bygglagen). Det är lagligt korrekt.

Och planbeskrivningen?

– Det var inte meningen att man (Lager 70 och Babyproffsen) skulle kroka arm på det sättet. Det var tänkt att man skulle sälja under ett firmanamn.

– Alltså, jag vill inte gå ut och kritisera enskilda näringsidkare, men för mig var det en överraskning att det blev så här.

Om jag hanterar bygglov och planbeskrivning på det här sättet som privatperson, är det okej?

– Det är kanske svårt att dra en sådan parallell, men man ska alltid följa planen, så är det ju.

Kommer du att göra någonting utifrån det här?

– Jag kommer inte att agera politiskt för det här. Jag tycker att det är fel om politiken ska börja förfölja lokala entreprenörer. Däremot tycker jag att det är tråkigt att tillämpningen blev lite tokig.