Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalrådet: Att chefen är snäll räcker inte

Att en kommunal toppchef fråntas sina chefsbefogenheter för att kostnaderna skenar, men ändå jobbar kvar är ovanligt.
Att chefen sedan får att kompakt stöd från såväl mellanchefer som övrig personal är snudd på sensation.

Kommunalrådet Leif Nilsson (S) påstår dock att han inte är överraskad över det enorma stöd Anders Hjelm fått från personalen under de senaste dagarna:

– Det är ju så att personalen tycker att chefen är snäll. Jag tycker också om Anders, som person. Men det räcker inte att vara snäll i det här läget.

– Han är ytterst kompetent men han har inte klarat av att hålla ihop organisationen.

Även om nu det kompakta stödet från personalen kanske ändå både har överraskat och gjort ett visst intryck på kommunledningen är Leif Nilsson inte beredd att ändra på det beslut som togs i förra veckan.

– Vi diskuterade den ekonomiska situationen i kommunstyrelsen, och alla partierna verkar vara eniga om att frånta Anders Hjelm det ekonomiska mandatet och rollen som förvaltningschef var det var det enda rätta.

– Man ska alltid städa en trappa uppifrån, gör man tvärtom så blir det aldrig bra.

Leif Nilsson säger i klartext att Anders Hjelms förmåga att hantera pengar tilldelats betyget "icke godkänt".

– Men visst är det så att det handlar inte bara om honom, utan ansvaret faller även över på mellancheferna.

Leif Nilsson tillägger att det inte bara handlar om det stora antalet timvikarier som tagits in under resans gång. Han hävdar att det även gjorts justeringar i grundbemanningen, vilket sammantaget lett fram till underskottet på 6,4 miljoner kronor.

– Man har gått bägge vägarna och det fungerar ju inte. Om det här fått fortsätta så hade vi riskerat hela kommunbudgeten.

Har det inte kommunicerats mellan omsorgsförvaltningen och kommunledningen under resans gång?

– Jo, visst har det diskuterats, ända sedan i mars då överdraget bara var en halv miljon. Men man (Anders Hjelm) har tappat organisationen och då måste åtgärder vidtas, vilket kommunstyrelsen har gjort eftersom den har det övergripande ansvaret.

Leif Nilsson gör också gällande att kommunledningen varit involverad i försöken att få stopp på de skenande kostnaderna. Bland annat tilldelades omsorgsnämnden tidigare i år 1,5 miljon kronor extra i syfte att förstärka grundbemanningen.

– Dessutom har förvaltningen haft tillgång till de 3,4 miljoner kronor som skulle ha använts till ombyggnationer på Allégården. Men pengarna har i alla fall inte räckt till, utan antalet timvikarier blev allt fler.

Leif Nilsson hävdar att situationen har under senare tid blivit i det närmaste kaotisk.

– Och den riktigt stora fördyringen har skett under den senaste tiden, över sommaren.

Vilka åtgärder som kommer att vidtas nu kan inte Leif Nilsson svara på. På fredag räknar han dock med att få detaljerna kring bland annat hur det ser ut med just bemanningen.

– Sedan gäller det att få ordning på organisationen, och det är där konsulten kommer in i bilden. Därefter ska vi rekrytera en ny förvaltningschef.