Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalråden fick rovdjurssvar

För en tid sedan skrev de två kommunalråden i Älvdalen till landshövdingen i vargfrågan. Nu har de fått svar.

Kommunalråden Kjell Tenn och Nils-Åke Norman ville att länsstyrelsen skulle informera regeringen om de besvär som vargen för med sig för de boende i Älvdalens kommun, både för fäbodbrukare och rennäringen och den allmänna oro som finns.

"Jag är väl medveten om detta och om de konsekvenser detta kan få för kommunen. Länsstyrelsens roll är att genomföra den rovdjurspolitik som Sveriges riksdag har lagt fast. Den innebär bland annat att målen för landets rovdjursstammar är minst 20 vargföryngringar och 100 björnföryngringar. Vidare sägs att inga föryngringar av dessa rovdjur ska etableras inom rennäringens åretruntmarker. Under senare tid har vi därför beslutat om skyddsjakter på varg inom Idre samebys område. Det är naturligtvis väsentligt att samerna har möjlighet att fortsätta med renskötseln och att inte denna unika näringsgren går förlorad. Vi har en kontinuerlig dialog med Idres sameby om rovdjursfrågan och följer utvecklingen noga."

Brevet fortsätter:

"Er vädjan om dialog och kommunikation i båda riktningar vill jag gärna bejaka. I vårt uppdrag ingår att informera och rapportera till Naturvårdsverk och regering om läget i länet. Detta görs på många olika sätt, både skriftligt och muntligt. Senast igår hade vi statssekreteraren Ulf Perbo här på en verksamhetsgenomgång. Rovdjursfrågan fanns med på dagordningen och jag fick möjlighet att informera om er skrivelse som just inkommit."

Landshövdingen avslutar svaret med att säga att länsstyrelsen gärna ställer upp för att informera om rovdjurspolitiken på olika möten som kommunen vill ordna – om kommunen vill.