Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalråd vill ha polisstation i varje kommun

– Stärk polisnärvaron i kommunerna.
Gagnefs kommunalråd Sofia Jarl (C) anser att polisen istället för att "kriga om" regionkontor, nya polishus, ska satsa på att finnas nära, arbeta förebyggande och klara upp fler brott.

Rikspolisstyrelsen har gett polisen i Dalarna besked om att det inte blir något nytt polishus i länet.

– För invånarna vore det bättre om polisen i stället satsade på att ha polisstationer i varje kommun. Att polisen är tillgänglig och synlig är viktigt för att människor ska känna sig trygga i vardagen, säger Sofia Jarl, som tillsammans med partikamraten Johan Linander, vice ordförande i riksdagens justitieutskott, gjort ett utspel i polisfrågan.

Hon konstaterar att Gagnefs kommun ligger i topp när det gäller trygghet och att antalet anmälda brott är mycket lågt vid en jämförelse med de flesta andra kommuner.

– Trots det är det fortfarande alldeles för många brott som blir olösta. Det behövs fler synliga poliser som samverkar och arbetar förebyggande genom information i skolor – och som sätter stopp tidigt när ungdomar begår brott.

– Det här är ett viktigt arbete som polisen i dag inte klarar av att prioritera i den utsträckning som är önskvärd. I alla fall inte i Gagnefs kommun, dundrar hon.

När polisstationen i Gagnefs kommun stängdes inrättade polisen ett kontor där en person numera tar emot besök två timmar i veckan.

– Det är på inga sätt tillräckligt, menar kommunalrådet.

– Varje medborgare, oavsett bostadsort, ska kunna få bra hjälp av polisen.

Hon och Johan Linander påpekar att Centerpartiet i Alliansregeringen medverkat till att det blivit fler poliser – och nu vill de se resultat i form av ökad trygghet och fler uppklarade brott.

– Den energi som används till att kriga om eventuella regionkontor i den kommande omorganisationen borde i stället användas för att stärka den lokala polisnärvaron i kommunerna, anser de.