Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalråd vill att SJ agerar efter biljettstopp

För den som inte har mobiltelefon eller internet blir det allt svårare att skaffa sig en tågbiljett. I Hedemora finns ett enda biljettombud – i Säter finns inga.
– Jag räknar med att SJ hittar en lösning, säger Säters kommunalråd Abbe Ronsten (S).

SJ:s beslut att upphöra med biljettförsäljningen på tågen slår extra hårt mot mindre orter. I både Hedemora och Säter saknas biljettautomater på tågstationerna, och för den Säterbo som beställer en biljett via telefon finns inte längre någon möjlighet att hämta ut denna.

Tidigare kunde man göra detta på ATG-ombudet Tobaks City, men den möjligheten finns inte längre. Svårigheterna att skaffa sig en tågbiljett är ett stort problem, tycker Maria Sellberg som jobbar på turistbyrån i Säter.

– Många kommer hit och frågar hur man köper tågbiljetter, speciellt turister och äldre som inte har tillgång till mobil och dator. Jag som är service-minded tänker på de äldre – för dem finns det ingen service, säger hon.

Säters kommunalråd Abbe Ronsten instämmer i kritiken.

– Jag utgår från att SJ har en lösning på det här. Men i våra tidigare diskussioner med SJ har de hela tiden hävdat att det finns andra lösningar, som sms och internet, säger han.

– För den stora majoriteten är det här inget problem, men det finns alltid en grupp människor som kommer i kläm. Det är tragiskt att det finns statliga bolag som skiter i den sista procenten resenärer som faktiskt inte klarar sig utan den fysiska kontakten, säger Abbe Ronsten.

Att Säter ska få en biljettautomat hyser han inte några större förhoppningar om.

– Kommunen har haft brevväxling med SJ i ett par års tid, de säger att det inte finns automater att ställa ut. De som finns håller man vid liv genom reservdelar från andra automater, säger han.

Hedemoras kommunalråd Ulf Hansson (S) har samma uppfattning.

– SJ är inte intresserade av att sätta upp någon automat. Vi har tidigare fått beskedet från SJ att Hedemora är för litet och att vi har för få resenärer, säger han.

En sak som de två kommunerna faktiskt fick igenom hos SJ var att den extra avgiften för köpa biljett på tåget togs bort – eftersom inga automater finns på stationerna. Men denna förmån kommer snart att vara ett minne blott. Från och med den 15 november kan resenärerna bötfällas med upp till 1900 kronor om de kliver på utan biljett.

Ulf Hansson tror inte att SJ:s beslut kommer att minska resandet, men en försämring blir det, tror han.

För Hedemoraborna blir situationen inte lättare av att tågstationen inte tillhandahåller någon som helst service åt resenärerna.

– Hedemora Resecentrum är inte färdigbyggt ännu. Vi ska få dit parkeringar, anslutningar till tunneln och ramper. Vad gäller servicen så har vi ingen entreprenör där nu, men det hoppas vi få med tiden, säger Ulf Hansson.