Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalråd: "Skrämmande om extrema partier får fäste"

Partibytet är ingen bra reklam alls för Hedemora tycker kommunalråd Ulf Hansson.
– Det är lite skrämmande om partier med ännu mer extrema åsikter än Sverigedemokraterna ska få fäste i vår kommun.

Som tidningen kunde berätta i går har två av de tre personer som sitter på mandat för Sverigedemokraterna i Hedemora kommunfullmäktige blivit medlemmar i Svenskarnas parti - SvP.

Sven-Olov Karlsson har gått ur SD sedan tidigare, Lars-Erik Karlsson går nu samma väg:

– Partitoppen lyssnar aldrig på sina medlemmar. Vi har ingenting att säga till om och så kan vi inte fortsätta.

De anser att deras närvaro i Hedemora kommunfullmäktige också varit ganska anonymt - dels för att övriga ledamöter inte visar intresse för deras åsikter och dels för att de själva varit väldigt tystlåtna.

Därför tror varken kommunalråden Gun Drugge (C) och Ulf Hansson (S), eller partikollegan och kommunfullmäktiges ordförande Berndt Nygårds att deras partibyte har någon som helst påverkan på det fortsatta arbetet.

– Det kommer inte att innebära ett dugg, för de säger inte ens flaska, kommenterar Nygårds.

Hansson instämmer:

– Alla tre har varit på plats men är ändå mer eller mindre osynliga inom all politisk verksamhet.

Drugge likaså:

– Det är däremot lite oroväckande att de inte verkar veta vad de gett sig in i.

De är samtidigt lite förvånade och oroliga för att Karlsönernas partibyte ska väcka den björn som sover och skapa grogrund för mer extrem åsikter än dem Sverigedemokraterna står för.

– Risken är att ett sådant parti drar till sig nynazister till kommunen och det är ingen bra reklam för Hedemora, säger Hansson. Jag hoppas också för deras skull att de går ur partiet snarast.

Han har inte hunnit tala med övriga ledande politiker i kommunen och kan inte svara på om detta innebär något särskilt inför nästa fullmäktigemöte.

– Men det tror jag inte. Verksamheten rullar nog på som vanligt.

– Eftersom deras mandat är personliga, kommer de att sitta kvar som politiska vildar. Det är bara de själva som kan avsäga sig sina platser i fullmäktige, förklarar Nygårds.

Så även om de är valda som representanter för SD är de fria att föra fram då åsikter SvP står för?

– Ja, fast partistödet kommer att gå till SD även i fortsättningen. Och som sagt, SD-ledamöterna har varit osynliga inom kommunalpolitiken hittills, så det kommer säkert inte ens att märkas att de bytt parti, säger Hansson.