Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalråd kräver ökad polisnärvaro

– Det är oacceptabelt att vanliga samhällsmedborgare inte längre kan känna sig trygga.
– Nu handlar det inte längre om busstreck, utan om en kriminalitet som blir allt grövre.
Kommunalrådet Sofia Jarl (C) skräder inte orden när hon beskriver utvecklingen i Djurås – och hon upprepar kravet på ökad polisiär närvaro.

Sofia Jarl understryker att hon är medveten om att allt som skett under sommaren inte kan tillskrivas ett ungdomsgäng.

– Det handlar också om vuxna som nu måste bestämma sig för vilket liv de vill leva, om de vill fortsätta med kriminalitet med alla faror och alla problem det innebär, säger hon.

Kommunalrådet konstaterar att sommaren varit stökig med ungdomar som "härjat" i Djurås och att många utomstående kan tycka att det är oskyldigt att kasta möbler för företagare och att ha sönder lekställningar – men att ungdomarna nu gått långt över alla gränser.

– Det är inte acceptabelt med skadegörelse för 100 000-tals kronor och misshandel – om det nu begåtts misshandel, det får polisutredningen och den fortsatta rättsliga behandlingen utvisa.

Hon berättar att kommunen försökt att agera – på flera plan och med alla till buds stående medel:

– Nu är våra möjligheter uttömda. Nu är det här en ren polisiär angelägenhet och självfallet också en fråga för alla berörda föräldrar.

Sofia Jarl har begärt att redan den här veckan få träffa polisen för att understryka vikten av att åtgärder vidtas redan inför kommande helg.

– Hade vi haft lokalt stationerad polis i Gagnefs kommun hade han, hon eller de känt de här ungdomarna och tagit itu med problemet långt innan det gått så här långt. Nu har kommunanställda fått hålla koll med alla risker och det obehag som det innebär. Så kan vi självklart inte ha det, vi kan inte utsätta vår personal för det. Polisen måste agera, anser hon.

Så sent som i förra veckan krävde hon ökad polisiär närvaro i Gagnefs kommun och alla andra kommuner.

– Polisen vet att det vid ungdomsbrottslighet är effektivt med tidiga insatser. Det klarar myndigheten inte med nuvarande organisation och därför måste det till en förändring. När det gäller Djurås kan vi inte vänta på en organisationsförändring, här måste det till åtgärder omedelbart.