Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalråd bär ansvaret

Även förre stadsrevisorn i Stockholm, Lars-Erik Kalles, Vikarbyn, reagerar på bolagsskandalen som utspelar sig i Rättvik.
– Det är förskräckligt. Klockor borde ha ringt. Hur gick egentligen anställningsförfarandet till.

Efter över tio år som stadsrevisor i huvudstaden har Kalles följt turerna kring de kommunala bolagen i Rättvik.

I gårdens FK erkände moderbolagets ordförande, och tillika kommunalrådet, Annette Riesbeck, att det gick fel i rekryteringsprocessen. Lars-Erik Kalles menar att Riesbeck i första hand får ta på sig ansvaret.

– Det duger inte att säga att de blev lurade.

Kalles tycker inte det är rimligt att 72 miljoner kronor används under dryga halvåret utan att det redovisades till dotterbolagets styrelse.

– Det finns inget försvar. Vilka ekonomiska uppföljningssystem har man egentligen i kommunen. Något som är särskilt viktigt att ha när ny vd tillsätts.

Lars-Erik Kalles kräver att hela tillsättningsförfarandet granskas noga. Han kallar det katastrof, och frågan är hur mycket dotterbolagets styrelse fick veta innan moderbolaget anställde den nya vd:n. Skandalen är ett faktum, och Kalles understryker att det till syvende och sist är moderbolaget som har det betydande ansvaret.

– Det yttersta ansvaret har kommunalrådet.

Givetvis bär också dotterbolagets styrelseordförande ansvar i sammanhanget. Hur har han lett styrelsearbetet under den aktuella tiden. Har övriga styrelseledamöter överhuvud taget getts en chans att följa arbetet, undrar Kalles.

– De två ordförandena har ett särskilt ansvar. De kan inte krypa ur det här. Hur kunde man rekrytera en sådan person. Det måste ha brustit i referenserna.

– Man kan inte säga att man blivit lurad. Kommunalrådet har ett politiskt ansvar och det måste hon ta. Det är uppenbart att så inte varit fallet. Det är att göra det lätt för sig att enbart dotterbolagets styrelseledamöter ska avgå.

Enligt Lars-Erik Kalles kan inte allt ansvar läggas på dotterbolagets styrelse. Bristfällig information från moderbolaget och plötsligt stod den nytillsatta vd:n där.

– Jag utgår från att revisorerna tittar på hela den här härvan.

– Och vem ska betala kalaset. Det kommer en räkning på det här, avslutar Lars-Erik Kalles.