Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunala miljoner krävs om Ornäs station bevaras

Att renovera Ornäs station beräknas kosta över två miljoner och ska byggnaden flyttas handlar det om ytterligare 2,5 miljoner.
Plan- och markkontorets åsikt är att kommunen inte ska köpa byggnaden som uppfördes på 1870-talet. Det saknas både pengar och lämpliga användningsområden.

Annons

Trafikverket planerar att riva - eller sälja - det gamla stationshuset i Ornäs. Byggnaden behövs inte för järnvägsverksamheten.

Kommunen har tidigare fått erbjudande om att köpa fastigheten - men tackat nej.

Leif Lindström (V) skrev då en motion med förslag att kommunen köper byggnaden för att undvika rivning. Mark- och plankontoret har utrett ärendet, och konstaterar att det handlar om investeringar för flera miljoner kronor om huset ska bevaras.

Någon grundlig besiktning har inte gjorts, men bedömningen är att det kostar drygt två miljoner att renovera byggnaden och anpassa den för ny verksamhet. Ska den dessutom flyttas bort från järnvägen rör det sig om ytterligare 2,5 miljoner kronor. Utöver detta tillkommer årliga drifts- och underhållskostnader.

Mark- och plankontoret kan inte heller se att det finns någon konkret idé om användningsområde. De flesta av de tankar som nämns förutsätter kommunal finansiering eller bidrag.

Trafikverket har uttalat att det är möjligt att försöka sälja byggnaden på den öppna marknaden för att undersöka om det finns något kommersiellt intresse. Plan- och markkontoret föreslår att så ska ske. Om ingen vill köpa väntar i så fall rivning.

Vänsterpartiets motion ska nu behandlas politiskt. Finansutskottet tar upp frågan som första instans i nästa vecka, och därefter vandrar frågan vidare till kommunfullmäktige som har sista ordet. Trafikverket avvaktar den politiska processen i Borlänge innan några beslut tas om fastigheten.