Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunala kor – ger närproducerad mat och öppna landskap

Kommunala kor som håller kommunens marker öppna, och sedan lagas till i skolköken.
På så sätt kan kommunerna slå två flugor i en smäll, och samtidigt slippa juridiska tvister kring upphandlingar som favoriserar närproducerad mat.

Projektet inleddes förra våren, det finansieras med EU-pengar. Samordnare är David Levrén på Lantbrukarnas riksförbund, LRF. Sex kommuner i Dalarna har folk med i en arbetsgrupp.

Lagen om offentlig upphandling har ju tidigare satt käppar i hjulet för kommuner som vill upphandla närproducerad mat. Man får inte diskriminera producenter med skrivningar om hur långt djuren får transporteras. Bland annat har Rättviks kommun fått backning på krav om djurskydd i en upphandling.

– Om kommunen har mark som inte blir skött, så kan kommunen köpa egna djur och upphandla skötseln av dem. De jurister vi har pratat ser inga hinder för en sådan lösning, modellen går inte att överklaga, säger David Levrén.

Han kommer nu att informera om modellen i de olika kommunerna. Sedan är det upp till politikerna att besluta om framtiden.

Folk har reagerat på att kommunala kor påminner och kolchoserna i planekonomins Sovjetunionen?

– Jag förstår att det kan låta så, men att äga djuren är enda möjligheten för kommunerna att sköta sin mark och få kött på köpet. Om kommunerna dessutom köper in all skötsel blir det en affärsidé för bönderna.

– Det här ska inte konkurrera med aktiva jordbrukare som redan i dag brukar kommunal mark. Det är en lösning endast för de marker som inte sköts i dag, säger David Levrén.

En politiker som är mycket positiv till tanken är centerpartisten Anna Hed som är kommunalråd i Mora.

– Det är viktigt att veta vad vi serverar i kommunens kök, och vi skulle hålla landskapet öppet, vilket är viktigt, inte minst med tanke på turismen, säger Anna Hed.

Hon ser inga problem med att runda lagen om offentligt upphandling.

– Det är en viktig och bra lag som ska hindra korruption, men vi vill hitta möjligheter att ställa krav på maten, inte minst med tanke på debatten som pågår just nu om mat med oklart ursprung, säger Hed.