Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunal vill hindra nyanlända läkare att jobba som svenska undersköterskor

Kommunal vill stoppa två nyanlända läkare från att jobba som undersköterskor i Dalarna. Facket ifrågasätter kompetensen.
– Befängt. Detta är läkare som väntar på svensk läkarlegitimation. De har sex års medicinstudier och specialistutbildning bakom sig. De är mycket kompetenta, säger Anitha Sjöstrand Benktson.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android

För några år sedan kom de två läkarna från Syrien och Eritrea till Sverige. Båda med sexårig läkarexamen, praktik, specialisering och yrkeserfarenhet i bagaget från sina hemländer. Arbetsförmedlingen kontaktade då landstinget. De testades och fick vikariat som undersköterskor vid landstingets resursgrupp, som bidrar med vårdpersonal där akuta behov uppstår i länet.

– De vill så snart som möjligt börja jobba som läkare i Sverige. I väntan på besked vill de jobba i sjukvården. De vill behålla kontakten och lära sig det svenska sjukvårdssystemet, säger Anita Sjöstrand Benktson - som är resursgruppens chef sedan 1993.

Nyligen förlängdes deras vikariat, efter sedvanlig prövning. Detta har facket Kommunal nu ifrågasatt. I en skrivelse till landstingets personaldirektör har facket invändningar mot anställningarna. Bland annat menar Kommunal att de två saknar rätt undersköterskekompetens, och ifrågasätter om landstinget ska ha outbildad personal som vikarierande undersköterskor. Vidare menar Kommunal att chefen gjort tillsättningarna utan att de prövats på rätt sätt.

– Påståendet är befängt. De två har långa medicinstudier och specialisering bakom sig. Den ene har också jobbat som läkare i hela åtta år. Klart de har kompetens, säger hon.

Anitha Sjöstrand Benktson menar att anställningarna är ett gott exempel på god integration, som nu och inte minst senare kommer den svenska sjukvården och patienterna i länet till godo. De väntar just nu på beslut från Socialstyrelsen om kompletteringar som behövs för att få svensk legitimation.

– Inom en snar framtid kommer vi att få två nya bra doktorer här i länet. De talar redan bra svenska samt flera andra språk som arabiska ,ryska, tigrin och andra mindre språk. Det är en stor fördel för sjukvården i länet, inte minst nu när många nyanlända kommit, säger hon.

Under det år som gått har de två jobbat på flera olika platser i länet, där de har fått de bästa vitsord.

– De är mycket uppskattade och populära medarbetare. De har gjort ett mycket gott jobb, säger hon.

Just nu har landstinget anställningsstopp. De två läkarna kan jobba vidare tack vare ett förlängt vikariat. Vikariaten har också godkänts av landstingsdirektören Karin Stikå Mjöberg.

– Vi behöver dem verkligen i vår organisation. Jag varken kan eller vill avsluta deras anställningar, utan de har sina kontrakt fram till augusti, säger Anitha Sjöstrand Benktson.

Resursgruppen har tidigare bidragit till att flera nyanlända läkare kommit in i dalasjukvården de senaste åren.

– Flera jobbar i dag som läkare i länet, bland annat i Vansbro. Just nu har vi en läkare som kompletterar sin utbildning i Linköping och är färdig i juni, och en annan som snart är klar distriktsläkare. De två som nu jobbar som undersköterskor kommer snart att följa efter. De kommer att bli väldigt bra doktorer den dagen de får sina legitimationer. Inte minst tack vare sina vikariat som undersköterskor i Dalarna, säger Anitha Sjöstrand Benktson.