Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunal ställer krav på fritidsverksamheten

Fackförbundet Kommunal har släppt en rapport som visar att barngrupperna på dagis blivit mer än dubbelt så stora de senaste 30 åren.
Man kräver nu därför ett maxtak för antal barn per anställd på fritidshemmen och bättre anpassade lokaler.

– Kortfattat handlar rapporten om de nedskärningar som syns i fritidshemmen över de senaste 30 åren. Under den här tiden har man mer än dubblerat antal barn per anställd, säger Malin Ragnegård, ordförande i Kommunal Falun.

Hon säger att de allt större barngrupperna på fritids lett till ökad oro bland föräldrar och att det också skett några uppmärksammade olyckor de senaste åren som bidragit till ökad otrygghet.

– Personal som vi pratat med säger att man gör det bästa av situationen men de som arbetat länge ser också att det är en stor skillnad i dag mot hur det var förr. Vi vill därför säkerställa ett tak där det finns ett max antal barn per anställd.

Förutom kravet på maximalt antal barn per grupp och anställd ställer fackförbundet också krav på att en tydlig beskrivning av barnskötarnas uppgifter tas fram, och att man ordnar lokaler som är anpassade efter fritidshemmens arbete.

– Här i Falun klarar vi oss ganska bra med drygt 17 inskolade barn per årsarbetare, men det skiljer sig mycket i länet. I Avesta ligger samma siffra på 34 barn per årsarbetare.

– När man talar om barnomsorg handlar det oftast om skola och förskola. Medan fritids hamnar vid sidan av. Därför vill vi nu se att man höjer kvaliteten på fritidshemmen och skapar bättre förutsättningar både för barnen och för dem som arbetar där.