Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunal borgen till Kais Mora – "Vi har fruktansvärd dålig likviditet"

Ägandet och driften av Unihoc Arena har ställt Kais Mora i en akut ekonomisk situation. Mora kommun räddar innebandyklubben som vill se ändringar i föreningsstödet.
– Vi kan inte betala räkningar i tid, säger Jan Matsson, ordförande i Kais Mora IF.
Hör TV-inslag om vad Jan Matsson anser om olika stöd kontra ägande/hyrande av lokaler: "Det är en tankevurpa av stora mått."

Kais Mora IF äger Unihoc Arena och har stått för driften sedan den stod klar 1998.

För ett år sedan ville klubben bygga ut hallen och fick ett investeringsbidrag av Mora kommun – men nekades senare lån av banken.

– Banken tyckte att vår ekonomiska situation inte var tillräckligt bra för att utöka våra lån. Vi vill öka det för att bygga ut och det är den största anledningen till att det blivit så här, säger Jan Matsson, ordförande i Kais Mora IF.

Nu har kommunstyrelsen gett kommunfullmäktige i uppdrag att klubba igenom en kommunal borgen om maximalt 5 miljoner kronor.

– I dagsläget har vi lån på 3-4 miljoner kronor. Vi ska inte låna upp fem miljoner till. Men det hjälper oss att öka lånet när vi börjar med utbyggnaden, säger Matsson.

Kais Mora upplever att nuvarande regler för föreningsstöd missgynnar föreningar som själva äger sina lokaler där verksamheten bedrivs, i jämförelse med de föreningar som bedriver verksamhet i lokaler som ägs av Mora kommun.

– Det här har vi brottat med i många år. Vi hoppas att reglerna ska bli mer rättvisa. De regler som är just nu så betalar vi 80 procent av driftskostnaderna och kommunen cirka 20 procent. Om vi skulle hyra arenan som alla andra hade vi fått 20 procent och kommunen 80 procent i kostnadsfördelning, säger Matsson.

Kommunalrådet Anna Hed (c) kommenterar:

– Vi gjorde om vårt föreningsstöd för bara något år sedan och vi har ju ett nytt system nu som vi ska utvärdera. Men det måste ju få gå en tid innan vi har något underlag. Det är klart att det är Kais uppfattning att de tycker att det är orättvist. Men den uppfattningen kan ju inte vi dela innan vi gör en ordentlig utredning på hur det faktiskt är.

Är det aktuellt att sälja arenan till kommunen?

– Nej, det vill varken vi eller kommunen. Det är många fördelar med att äga sin egen anläggning. Kommunen vill att man ska äga sina anläggningar men då tycker vi att det ska finnas ett regelverk som inte missgynnar ägandet.

– Vi har använt det argumentet som ett slagträ i debatten men det finns inga planer på att sälja hallen. Det skulle också bli dyrare för kommunen. Vår årskostnad är på 1,5 miljoner kronor, med ett driftsbidrag på 200 000 kronor, men då är det mycket ideella krafter bakom. Med kommunal drift hade kostnaden blivit högre, säger Jan Matsson.

– Hade vi hyrt arenan så hade vår kostnad legat på runt 200 000 kronor i stället, utvecklar Jan Matsson.

Kais Mora har en ansträngd ekonomi.

Hur illa är det?

– Vi har bra resultat men vi har en fruktansvärd dålig likviditet. Stora delar av våra intäkter kommer mellan mars-maj. Samtidigt är kostnaderna löpande varje månad, säger Jan Matsson och slänger in brasklapp:

– Vi får lida för andra föreningars affärer som när Leksand sålde gatstenar och när Mora IK håller på med sina grejer. Vi får dyra banklån och inte låna så mycket. Men i och med den här kommunala borgen får vi bättre banklån och kan låna så vi kan klara utbyggnaden.

Hur illa är likviditeten?

– Vi har lånat av våra leverantörer i stället för banken och vi har varit sena med att betala räkningar.

Enligt Kais Moras ordförande har det varit så här i många år med ansträngd likviditet från november till februari.

– Vi har klarat det tack vare förstående leverantörer som kunnat vänta på sina fakturor tills vi har fått in pengarna framåt våren, förklarar Jan Matsson.

Vilka är det som fått vänta på pengar?

– Det vill jag inte gå in på. Det är trogna leverantörer som väntar... Det är ett pusslande hela tiden. Men vi har alltid betalat löner, skatter, avgifter och banklån.

Banklån togs när arenan byggdes i slutet av 1990-talet och sedan dess har föreningen en amorteringsplan på cirka 200 000 kronor om året.

Kais Moras ordförande Jan Matsson är lättad.

– Vår akuta likvida situation hjälps också av det här... Så det är jätteskönt att det blev den här lösningen för oss, säger Matsson.

Läs också: Mora kommun ska spara 17 miljoner

Läs också: Kais Mora i brygga efter ny förlust

Läs också: KAIS Mora kvar under strecket