Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommentar till "Pensionärsmaten" i MT 12/12

Annons

Läser i MT om kostnaderna för pensionärer att få maten hemkörd. Vad jag inte förstår är varför i tycker att en gammal människa ska behöva nöja sig med dessa "färdiglådor". Det är sak samma om de kommer från Sala-köket eller frysdisken i affären.

Våra gamla som varit med om att bygga upp vårt samhälle, har de inte gjort sig förtjänta av att få nylagad, god och näringsrik mat? De betalar skatt på sina redan skamligt låga pensioner till ett samhälle som inte gynnar eller månar om dem på något sätt.

Färska grönsaker till maten, riktig gräddsås är ett minne blott. Det har ersatts med sönderkokta, nedfrysta grönsaker utan näring, mjölkpulver och konserveringsmedel.

Prova själv att äta dessa lådor varje dag i en månad och tänk att få äta detta resten av ert liv. Att aldrig mer få sätta tänderna i något hemlagat. Att allt smakar likadant, oavsett vad det står på förpackningen. Så vill inte ni ha det. Varför tror ni då att de gamla vill det?

Jag tycker att ni ska lägga tillbaka maten på hemtjänsten. Med planering och förberedelse så tar det inte längre tid än det de redan har och betalar för.

Att det skulle kosta 75 kronor att få hem en portion mat förstår jag inte. Matnormen som kommunen har som försörjningsstöd är 55 kronor per dag!?! Hela normen, 120 kronor per dag. Vad gäller att välja från matsedel så är det ingen skillnad mellan Sala-maten och lasarettsköket. Salamaten har cirka tio alternativ, men då beställer de för en hel vecka.

Om skolmaten kostar 43 kronor per portion så ska inte pensionärsmaten kosta mer. En pensionär är nog fattig ändå, med skatteavdrag och hemtjänst.

En vårdplats på lasarettet betalar patienten 80 kronor per dygn för. Med matlåda och hemtjänst får de betala cirka 135 kronor. Är det verkligen rimligt? Är det inte dags att tänka om, ni som bestämmer? Ni blir också gamla, då får ni ligga som ni har bäddat. . .

Y. Johansson

Mer läsning

Annons