Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kolmila och höstmarknad i regn och rusk

Björn Skifs, Gunde Svan och Peter Resare, det är tre personer som någon gång tänt milan i Snöån. Årets miltändare Peter Resare tyckte det var ett hedersuppdrag.

Nog var det kallt och det blött så det förslog i lördagens Miltändning med höstmarknad i Skogsarbetarebyn. Men det var inget som hindrade drygt hundra personer att besöka den gemytliga tillställningen som Vansbro utbildningscenter arrangerade.

– Vi använder kolet till vinterns smide i utbildningen, säger läraren Agne Hermansson.

Peter Resare som till vardags är kantor i Dala-Järna kyrka var dagens miltändare. Efter tändningen spelade han dragspel och sjöng visor av Dan Andersson och sade till publiken på sjungande Säfsmål.

– Vad kan vara bättre än att sjunga "Jag väntar vid min mila" på ett sådant här ställe?

På höstmarknaden såldes bland annat surdegsbröd, raggsockor och grönsaker. Raggsockorna borde väl gå åt som smör i solsken, men icke.

– Det har varit gott om folk men de vill inte stanna och handla på grund av kylan säger Christina Bäck från Äppelbo.

Desto bättre gick det för Kristina Engman och Lise-Lott Bergström som sålde ekologiska grönsaker. Grönkål, kålrot, majrova och potatisen sålde nästan slut. Vid ett annat stånd stod klass 5 från Myrbacka skola. Eleverna sålde bland annat bröd och potatis till en skolresa som de ännu inte vet målet på.