Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kolla in Ikeas Carl-Larsson kopia

I söndags var designers från möbel jätten på besök i Carl Larsson-gården – ett hem som inspirerat till många av deras produkter.
Ett av de tydligaste exemplen är stolen Lillberg – en nästan exakt kopia av den som går att hitta i konstnärshemmets ateljé.
– Vi har hämtat mycket inspiration från dem genom tiderna, säger Tina Björeman från IKEA Sverige.

IKEA-bygget i Borlänge är i full gång. Men den blågula möbeljätten fortsätter att snegla mot Dalarna – denna gång mot Sundborn. För att hitta inspiration till nya möbler väljer inredare från olika delar av IKEA att ta ett rejält kliv bak i tiden, närmare bestämt till slutet på 1800-talet. Det senaste besöket gjordes i söndags.

– Det är folk från IKEA här varje år. De bokar helt enkelt in sig på en vanlig guidad tur och går sedan runt och hämtar inspiration, berättar Chia Jonsson, chef på Carl Larsson gården.

Möbeljättens besök har resulterat i ett flertal kuddar och gardiner med tydliga spår av Sundbornshemmet. Men den kanske mest uppenbara likheten finns mellan Karin Larssons gungstol som finns i ateljén i Carl Larsson-gården och Ikeas Lillberg.

– Mycket ser ut som det är hämtat härifrån. De kopierar absolut inte, men de inspireras. Det är självklart jättetrevligt, IKEA är ju ett stort företag vars möbler syns över hela världen. Om det här kan göra att fler får upp ögonen för oss så är det fantastiskt, men naturligtvis önskar man att man kunde få någonting för det.

IKEA är inte de enda som hämtat inspiration i Sundborn – även inredningsaffären Hemtex brukar hälsa på.

– I gengäld får vi en liten slant som går till att underhålla huset, bland annat måla om utvändigt. Vi får inget sådant från IKEA, men det är klart att det vore välkommet även där. Vi behöver alltid resurser för att underhålla gården.

Tina Björeman, presschef för frågor om heminredning, berättar att de är stolta över att kunna plocka upp de lösningar som finns i Carl Larsson-gården.

– Både Carl och Karin Larsson har betytt mycket för svensk inredning. Man skulle nästan kunna kalla dem för trendsättare, säger hon

– Vi har hämtat mycket inspiration från dem genom tiderna. Just enkelheten, och även Dalarna i sig själv med dalablått, rött och gult är viktig att föra vidare.

Ett av de tydligaste exemplen på hur IKEA inspireras av Carl Larsson-gården är gungstolen Lillberg (infällda bilden). Förlagan visar Chia Jonson i konstnärsparets ateljé.