Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Koldioxidavgift – tilltalande enkelt

En glädjande nyhet har rapporterats från USA. Nu har nämligen en grupp äldre republikanska politiker stigit in i klimatdebatten!

Gruppen, som kallar sig Climate Leadership Council, består av synnerligen meriterade republikanska politiker och företagsledare: före detta finansministrar, ekonomiska chefsrådgivare till republikanska presidenter och erfarna företagsledare.

Men det är inte bara gruppens partitillhörighet och stora gemensamma politiska erfarenhet som är uppseendeväckande, utan också det effektiva förslag som gruppen för fram: Lägg en stigande koldioxidskatt på fossila bränslen i USA och dela ut statens hela intäkt i lika stora delar till alla medborgare.

Hoppas världens finansministrar spetsar öronen ordentligt! Ty detta är alltså den finanspolitik som dessa erfarna republikanska politiker och ekonomer rekommenderar som det bästa sättet att återställa det klimat som varit stabilt i 10 000 år, men nu är på väg att bli ohanterligt.

Förslaget är tilltalande enkelt. En stigande koldioxidavgift skulle stoppa utsläppen från fossila bränslen. Om man samtidigt delar ut statens hela intäkt från avgiften i lika stora delar till alla medborgare, så kan de som är mest utsatta hållas skadeslösa. Alla får ju ett omställningsbidrag, som betalas av dem som orsakar koldioxidutsläppen. Förorenaren betalar, men alla får en lika stor utdelning. Var och en som slutar förorena vinner på affären – just den stimulans som hela näringslivet skulle behöva.

Kan det vara så att stigande koldioxidskatt med full utdelning är en blocköverbryggande idé, vars tid äntligen har kommit?

Lars Almström

Klimatsvaret – CCL Sverige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare