Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Köket är hemmets hjärta

Funderar du på att rusta upp köket? Ja, då är planering är A och O.
– Det finns en mängd olika detaljer att funder på och det finns mängder av fällor att gå i. Jag sitter på en erfarenhetsbank och vill dela med mig av den, säger Pralins nya köksexpert Börje Hagström.

Börje Hagström har varit företagare sedan 1976. Han började sin bana i byggbranschen, bland annat sålde han Nordiska trähus och 1980 började han jobba med HTH-kök.

– Det som är roligt med kök är att inget kök är det andra likt. Ett kök är en unik upplevelse, säger han och fortsätter:

– Förr var det ofta så att en kund kom och sa: "Grannen har gjort om sitt kök, det blev så fint, nu vill vi göra likadant." I dag är det tvärt om, i dag vill man ha något annorlunda än grannen.

När han tittar på köket i backspegeln ser han att cirkeln är på väg att slutas. Det började med det stora bondköket där alla fick plats och går vidare till 50-talet då köket var "skämmigt", det lilla beredningskök var idealet utan någon som helt plats för samvaro. Nu är köket återigen i centrum, husets hjärta och mage där man samlas för både mat, umgänge och läxläsning.

I Holland byter de kök oftast i hela Europa, vart nionde år, där tar man i och för sig med sig sitt kök när man flyttar. I Sverige byter vi kök ungefär vart femtonde till tjugonde år.

– Kunskap om köksplanering är ju egentligen inget som gemenman har eller ska ha. Min uppgift är ju att hjälpa människor så att deras kök blir så bra som möjlig, säger Börje, som efter att ha sålt HTH-kök i över 30 år nu jobbar som kökskonsult.

Det viktigaste när du ska bygga nytt kök är att komma ihåg att det ska vara funktionellt:

– Visst är det trevligt om folk tycker att du har ett snyggt kök, men komihåg att det är en arbetsplats.

Viktigt är också att välja duktiga hantverkare:

– Tillsyende och sist handlar det om vilka du jobbar. Det finns snickare och snickare, och ska du syssla med kök måste du ha fingertoppskänsla, extra feeling. Ögat ljuger inte, allt du gör syns, så hantverkarna är otroligt viktiga. Jag har jobbat med samma gäng i alla år, så att jag vet att det blir rätt gjort.

Framöver kommer du framför allt att kunna hitta Börje Hagström här på dt.se/pralin. Leta dig fram till och där kommer han att skriva köksråd om alltifrån fläktar och spisar till bänkskivor och vikten av att hitta rätt hantverkare. Där kan du också ställa frågor direkt till honom.