Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kocktävling bröt trenden – många söker hotat program

Många elever söker till de kommunala gymnasierna.
I år har hela 26 niondeklassare sökt restaurang- och livsmedelsprogrammet, att jämföra med fyra i fjol då programmet hotades av nedläggning.

Söktrycket är stort, många vill plugga vidare på Lugnetgymnasiet och Kristinegymnasiet.

Det visar de preliminära siffrorna från niondeklassarnas förstahandsval till gymnasiet. Naturvetenskap och teknik är populärast, men det störst uppsving får alltså restaurang-och livsmedelsprogrammet.

I fjol hotades programmet av nedläggning, men nu ser det ljusare ut.

– Vi vet att dessa elever kommeratt ha ett väldigt bra läge på arbetsmarknaden när de är klara med sinutbildning, Falun kommuns gymnasiechefen Johan Svedmark i ett pressmeddelande.

Han tror att den kocktävling som Falu restaurangakademi arrangerat för årskurs 9 har bidragit till trendbrottet.

Eleverna har tävlat under lektioner i hemkunskap och juryn har bestått av kockar från branschen, lärare och elever. Finalen avgjordes i slutet av januari.

– Här fick nog fler upp ögonen för programmet,säger Johan Svedmark.

Falu restaurangakademi är ett samarbete mellan skolan och proffskockar. Den bildades i höstas på initiativ av centerpartisten Camilla Andersson Sparring som är både ledamot i kommunstyrelsen och kock.

– 26 förstahandsökande är ett så himla glädjande resultat. Alla har verkligen hjälpts åt med engagemang i kroppen och resultatet blev fantastiskt, säger Camilla Andersson Sparring.

Den statistik som antagningsenheten nu presenterat baseras på elevernas förstahandsval och ger en bild av söktrycket så som det såg ut i slutet av februari. Siffrorna förändras i takt med att ansökningarfrån andra län matas in.

– När den preliminära antagningen är gjord i aprilkommer vi att göra en närmare analys, säger gymnasiechefen Johan Svedmark.

LÄS OCKSÅ: Falu kommuns gymnasieskolor allt populärare