Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Koalition vill spara och satsa

Såväl besparingar som satsningar ingår i det budgetförslag som nya koalitionen i Ludvikapolitiken S, V och MP enats om.

– Jag är stolt över den här budgeten och tror att det är realistiskt att den kan hållas, säger Lotta Wedman (MP).

Men ska den förhoppningen gå i uppfyllelse vill det till att nämnderna klarar sina budgetar. Flera nämnder får flera miljoner mindre att röra sig med 2015 än vad de begärt.

– Jag utesluter inte rationaliseringar. Det är personal som kostar, säger Sten G Johansson (V).

Kommunalrådet Leif Pettersson (S) hoppas att S och MP på riksnivå får igenom sin budget i riksdagen. Det skulle lätta på det ekonomiska trycket mot Ludvika bedömer han.

– Höjd a-kassa liksom att spärren i sjukförsäkringen föreslås tas bort, kan påverka kommunens kostnader för försörjningsstöd (socialbidrag). Om detta förverkligas känner jag starkt att vi kan hålla budgeten.

När det gäller investeringsbudgeten för de närmaste fyra åren så återkommer koalitionen med ett komplett förslag när fullmäktige har budgetmöte den 26 november.

Redan nu utlovas dock att ny skola samt idrottshall ska byggas i Marnäs och likaså psykiatriboende för unga långtidssjuka. För alla tre objekten kan det bli byggstart 2016

V och MP har fått gehör för en satsning på solel. Sten G Johansson (V) nämner att installation av sådan utrustning kan bli aktuell i samband med skolbygget i Marnäs.