Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Knubbig även som vuxen?

Fråga: Jag undrar om "övervikt" hos barn. Min dotter är snart 2,5 år, hon föddes med bilringar och låg lite över kurvan, vilket hon gör än idag, men som BVC säger inte är några problem eftersom hon gjort det från födseln.

Hon har aldrig varit tjock utan mer haft de där bilringarna på armarna och benen, som hon fortfarande har kvar. Hon är mer stabbig, om man säger så.

Jag har ammat henne mycket och haft otroligt mycket mjölk, vilket säkert också har bidragit till att hon har kunnat "växa" bra, för jag brukar lägga märke till att hon i helhet är större än många andra i hennes ålder.

Hon har varit sjuk/förkyld två gånger max under hennes livstid, vilket också kanske bidrar till att hon kunnat växa bra? Jag var också ett "michelin barn" när jag var liten, med bilringar överallt och var allmänt stor, likaså min dotters pappa. Idag som vuxen är jag mindre och smalare än många andra och har till och med svårt att gå upp i vikt.

Men jag undrar ändå, kan knubbighet hos barn ändå finnas kvar i vuxen ålder? Finns det någonting man ska tänka på?

Orolig mamma

Svar:  Din beskrivning av din dotter låter som vi vill att barn ska se ut när de är små. Hon har legat lite över kurvan och det är vanligt hos ammade barn. När det gäller övervikt ska man börja bli bekymrad om barnen går upp i vikt och ligger mycket över sin viktkurva jämfört med sin längdkurva när de börjar bli några år gamla. Din dotter har ju ingen ärftlig risk för övervikt och då tycker jag inte att du ska vara bekymrad när hon är så liten. Du kan lita på beskeden från BVC där man är noga med att titta på längd och viktkurvan för att tidigt upptäcka vilka barn som ligger i riskzonen för övervikt och behöver hjälp för att inte bli överviktiga som vuxna.
Hälsningar
Peter