Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Klubbordföranden visste allt"

Annons

IFK Göteborgs förre klubbdirektör Mats Persson som står åtalad för ekonomiska brott föll i gråt när han hördes i tingsrätten i dag. Han berättade att klubbordförande Bengt Halse visste om allt om spelaraffärerna.

Rättegången mot Persson, klubbens förre kassör och spelaren Selakovic inleddes i går.

Den andra rättegångsdagen i härvan, där alltså två före detta ledare och en spelare står åtalade, blev dramatisk.

Den förre klubbordföranden Bengt Halse i IFK Göteborg visste om allt, hävdade förre klubbdirektören Mats Persson när han förhördes.

Halse var i inledningsskedet delgiven misstanke om brott, men misstankarna avskrevs.

Persson berättade att han redan samma dag som han tillträdde som klubbdirektör sommaren 2003 blev kontaktad av en anställd i IFK under en träning. Den anställde berättade att han blivit uppringd av en släkting som sagt att Peter Ijeh kunde vara intresserad att komma till IFK.

Även om Persson uppfattade det som motsägelsefullt _ han var ju utvald för att spara pengar åt klubben _ tog han upp idén med förre kassören Jan Nilsson.

Han berättade också att han hela tiden var övertygad om att den så kallade sign-on-feen till Ijeh vid övergången, skulle betalas av ett riskkapitalbolag som klubben planerade att bilda. Ett sådant upplägg skulle inte belasta hans budget och han behövde därför inte bekymra sig, resonerade Persson.

Hans inställning har varit att Halse hela tiden vetat om vad som gällde med till exempel Nilssons gåva och i ett senare skede när de betalade tillbaka pengarna via Stefan Selakovics övergång till klubben.

Persson berättade att han kände sig väldigt sviken av Halse, som senare inte ville kännas vid detta upplägg.

Vid ett tillfälle föll Mats Persson i gråt i rättssalen. Det var i samband med att han berättade om händelserna i början av juni 2005, efter Ekobrottsmyndighetens första tillslag mot IFK Göteborg.

I samma veva tog Bengt Halse timeout från sitt uppdrag som ordförande.

Bengt Halse kommer att höras i morgon, om det redan pressade tidsschemat håller.

Mats Persson medgav senare att han uppmanat Stefan Selakovic att inte säga sanningen om det 1,3 miljoner extra som denne fått för att överföra till Nilsson, som ersättning för dennes gåva när Peter Ijeh värvades.

Om sanningen kom fram skulle det sannolikt se ut som att ett lån betalades tillbaka till Nilsson.

Under eftermiddagens förhör utfrågades Persson av sin egen försvarare, advokat Per|E Samulesson. Han undrade om Persson under polisförhören försökt skydda styrelsemedlemmar och andra inblandade.

Persson svarade ja och nämnde styrelsefolk som Halse, Tore|B Carlsson och Kaj Thorén samt den skatteexpert IFK tillfrågat i samband med gåvoaffären.

Spelaren Stefan Selakovics försvarare, advokat Jonas Nilsson, undrade om Persson hade funderat över hur spelarna kunde drabbas på grund av upplägget med gåvan.

När Selakovic i samband med affären undrade varför han hade fått för mycket pengar i sin "sign-on-fee" och var frågande över beskedet att han skulle skicka "överskottet" på 1,3 miljoner till förre kassören Jan Nilsson konto, lugnade Persson honom med orden:

TT

Mer läsning

Annons