Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Klubbordföranden visste allt"

Annons

IFK Göteborgs förre klubbdirektör Mats Persson som står åtalad för ekonomiska brott hävdade när han hördes i tingsrätten i dag att klubbordförande Bengt Halse visste om allt.

Rättegången mot Persson, klubbens förre kassör och spelaren Selakovic inleddes i går.

Även förre IFK-spelaren Peter Ijeh ska förhöras som vittne, liksom hans förre agent.

Den förre klubbordföranden Bengt Halse i IFK Göteborg visste om allt. Det hävdade förre klubbdirektören Mats Persson när förhören med honom inleddes i dag, den andra rättegångsdagen kring IFK Göteborgs skatteaffärer.

Halse var i inledningsskedet delgiven misstanke om brott, men senare i utredningen avskrev åklagaren misstankarna mot honom.

Persson berättade att han redan samma dag som han tillträdde som klubbdirektör sommaren 2003 blev kontaktad av en anställd i IFK under en träning. Den anställde berättade att han blivit uppringd av en släkting som sagt att Peter Ijeh kunde vara intresserad att komma till IFK.

Även om Persson uppfattade det som motsägelsefullt _ han var ju utvald för att spara pengar åt klubben _ tog han upp idén med förre kassören Jan Nilsson.

Han berättade också att han hela tiden var övertygad om att den så kallade sign-on-feen till Ijeh vid övergången, skulle betalas av ett riskkapitalbolag som klubben planerade att bilda. Ett sådant upplägg skulle inte belasta hans budget och han behövde därför inte bekymra sig, resonerade Persson.

Hans inställning har varit att Halse hela tiden vetat om vad som gällde med till exempel Nilssons gåva och i ett senare skede när de betalade tillbaka pengarna via Stefan Selakovics övergång till klubben.

Persson berättade att han kände sig väldigt sviken av Halse, som senare inte ville kännas vid detta upplägg.

Förre klubbdirektören Mats Persson och förre kassören Jan Nilsson är åtalade vid Göteborgs tingsrätt för bland annat grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Spelaren Stefan Selakovic är åtalad för bland annat grovt penninghäleri. Alla tre nekar till brott.

Enligt åklagarna från Ekobrottsmyndigheten fick Peter Ijeh en löneutbetalning på drygt 1,2 miljoner som aldrig beskattades, eftersom den gjordes i form av en fingerad gåva från Jan Nilsson. Denne fick ersättning i samband med att Stefan Selakovic värvades till IFK. Selakovic fick drygt 1,3 miljoner för mycket utbetalat som bonus för sin påskrift, och instruerades att sätta in den överskjutande summan på Nilssons konto.

Eftersom de olika parternas sakframställan tog hela den första rättegångsdagen, har ett av dagens planerade förhör flyttats till en senare tidpunkt. Förhören med Peter Ijeh och hans förre agent Gunnar Grynner hålls däremot på utsatt tid, eftersom båda är bosatta på andra orter.

Både Ijeh och Grynner var misstänkta för brott i början av utredningen, i juni 2003. Misstankarna avskrevs dock i ett tidigt skede. Peter Ijeh valde att flytta till FC Köpenhamn samma sommar. Han spelar nu i norska Viking Stavanger.

TT

Mer läsning

Annons