Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kliv in i Jack Hansons arkitektdröm

Den har alltid varit ett udda inslag bland Villastadens romantiska sekelskiftesvillor.
Villa Hanson är en 250 kvadratmeter stor futuristisk arkitektdröm från 1963 som fortfarande nästan 60 år senare känns lika udda och modern.
I huset bor Jack Hanson, arkitekten som ritat huset och bott där i över 50 år.

Huskroppen ser ut att sväva över marken den här höstdagen. Solen lyser så starkt genom fasaden att den nästan framstår som självlysande.

TV Kika in i villa Hanson:

Att det bor en fullt arbetande arkitekt i huset står klart redan i farstun.

Stora pappersark med ritningar ligger utspridda på golvet och över matbordet i vardagsrummet.

– Så här får det egentligen inte vara, men det blir så, säger Jack Hanson som precis fyllt 90 år men fortfarande är verksam arkitekt.

Alltid med kvalitet och bra materialval i fokus.

– Så har jag arbetat hela mitt liv. Det ser man resultat av bara man tittar runt här i stan och i Borlänge. Galaxen är oförändrat snygg utvändigt 30-40 år senare, polishuset - oförändrat snyggt snart 60 år gammalt.

LÄS ÄVEN: Så förändrade Jack Hanson Falun

Det samma gäller hans eget hus, Villa Hanson. En limträkonstruktion som står stadigt på en grund gjuten av betong.

– Ett lyckat resultat av min utbildning och ett samarbete med en arkitektkollega i New York, säger Jack. Kvalitet håller i längden. Det här huset är ju lika bra nu som för nästan sextio år sedan.

Huset är inspirerat av amerikansk arkitektur med influenser från Japan och Kina. Det har många unika detaljer och finesser. Det händer att unga arkitekter knackar på och vill kika in.

– En av de saker som arkitekterna brukar tycka är mest intressant är garderoberna som är gjorda som en verkstadslösning med flyttbara hyllor.

Det är femton garderober som tar minimalt med plats men rymmer en hel familjs kläder. De är placerade intill varandra och Jack öppnar dem genom att skjuta dem i sidled på ett spår i golvet.

Taket är också intressant.

– Det är väldigt ovanligt. Det är kvartersågad fura, helt utan kvistar, kvistarna försvinner i sågningen. Det går att få fram men är fruktansvärt dyrt.

Genom hela övervåningen löper ett golv av hundra kvadratmeter grovhyvlad kalksten.

– Jag vågar inte säga vad det skulle kosta att lägga in idag. Men som en liten villa ungefär, säger han.

Husets övervåning är uppdelad i två avdelningar som kan skiljas åt med skjutdörrar. En privatare del med ett litet men funktionellt kök, ett vardagsrum med Bruno Mathssons klassiska skinnfåtöljer Karin i ljusbrunt läder och en generös hörnsoffa, samt sovrummen, garderober, badrum och toaletter - huset har hela fem toaletter.

– Jag brukar kalla det toalettöverskott, säger Jack och skrattar. Men när jag ritade huset var vi fyra i familjen, jag och min hustru Ingegärd och våra två barn, Åse och Björn, fick alla en varsin toalett, och så en toalett för gäster.

Idag är 90-åriga Jack ensam i huset. Hustrun, textilkonstnären Ingegärd, gick bort 2012.

I den andra avdelningen, närmast entrén, finns Jacks arbetsrum med skrivbord och platsbyggda, "nästan löjligt välgjorda" hyllor fulla med böcker och tidskrifter om arkitektur.

I samma avdelning finns gästrum, toalett och ett generöst sällskapsrum med loungemöbler av danska arkitekten Poul Kjaerholm.

I husets källarvåning finns den fortfarande moderna luftvärmeanläggningen och tvättstugan dit tvätten hittar genom ett rör från övervåningens tvättnedkast.

– Ja? Det är väl inte så konstigt? Det är ju praktiskt, säger Jack.

I källaren finns ytterligare ett vardagsrum, som tidigare använts som bistro.

– Backa lite och vänta där, säger Jack. Och försvinner in bakom en slät vägg klädd i kork. Han trycker till en gång mitt på väggen som visar sig vara en vikvägg, och en lönndörr öppnar upp till en hemlig bar i bästa James Bond-stil.

Jack, som inte är helt olik agenten själv, kliver in bakom disken och demonstrerar hur det kunde se ut.

–Det var på kul mest säger han, en rolig grej vi hade. Jag och Ingegärd brukade duka upp som en fransk bistro här nere när vi hade middagar, med små runda bord och rödvitrutiga dukar, och sedan överraskade vi gästerna med att öppna upp baren.

Han visar glasen som hänger upp och ner över bardisken.

- De är lite kul, de saknar fot och går inte att ställa i från sig, annat än upp och ner.

Granne med baren är inomhuspoolen som från början var en utomhuspool.

– Jag byggde in den sedan för att det inte skulle ramla ner löv i den.

Med stora fönster och takljus är det ändå dagsljust i poolrummet.

– Om man simmar 13 gånger har man simmat 100 meter, det är uträknat så. Fungerar perfekt som simhall, säger Jack.

När poolen är vattenfylld blir det inte en blå vattenspegel utan kristallvitt vattenblänk mot poolens vita kakelplattor.

Men nu är bassängen tom.

– Jag hade gärna haft vatten i den, det är läckert bara synen på det, men det ska skötas också, säger Jack. Och så är det inget kul att simma utan sällskap.

Att bygga en inomhusbassäng på 60-talet var vanligt i USA, där Jack hämtade sina arkitektinfluenser, men ovanligt i en villa i Falun. Och kontroversiellt.

– En journalist skrev till och med om det att det var fel att göra så. Det var för lyxigt att ha en egen pool hemma när det fanns allmänt badhus i stan. Det var ju innan de rev badhuset och det blev polishus där istället, ni vet...

LÄS ÄVEN: Ett hem i ständig förvandling – stugan blev ett rymligt drömboende med egen strand

LÄS ÄVEN: Peter förvandlade det fallfärdiga bönhuset till dansvänligt hem