Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klinik för atlaskotan öppnar i Borlänge

Dalarnas första Atlaskotans Klinik har öppnat i Borlänge.
– En förskjuten atlaskota kan orsaka många olika symtom, säger terapeuten Regina Siuvatti.

Atlaskotan är den kota i ancken som sitter närmast huvudet och när den hamnar i ett förskjutet läge kan man få en rad olika sjukdomssymtom.

I Sverige finns sedan några år tillbaka flera certifierade kliniker som specialiserat sig på den alternativa atlantotec-metoden för att enbart behandla atlaskotan.

– Jag och min make Gert tog metoden till Sverige 2008 och nu finns vi på ett flertal orter runt om i landet, säger Gunilla Eriksson som tillsammans med maken var på plats i Borlänge vid lördagens invigning av den nya kliniken på Active Stay hotell.

Förutom nu i Borlänge finns en Atlaskotans Klinik i Kungens Kurva, Stockholms city, Gnosjö och Haparanda.

– Vi har varit på många mässor i Borlänge och upptäckt att intresset är stort för den här metoden. Många av kunderna på våra mottagningar i Stockholm kommer från Dalarna. Så därför har vi velat starta en verksamhet här under en längre tid, berättar Gunilla Eriksson.

En del kliniker drivs som franchise men i Borlänge ägs den av paret Eriksson som har anställt terapeuten Regina Siuvatti för att driva verksamheten.

– Till en början har jag öppet tre gånger i veckan, men sedan får vi se vilket tryck det blir, säger Regina Siuvatti.

Metoden som används kallas atlantotec och går förenklat beskrivet ut på att man balanserar den förskjutna atlaskotan med en speciell form av djupgående vibrationsmassage och infravärme.

– Patienten fotograferas och mäts före och efter behandlingen för att se hur förskjutningen har påverkat kroppen, berättar Gunilla Eriksson.

En atlaskota som sitter fel kan bero på många olika saker. Det kan vara en medfödd skada, en idrottsskada, uppstått efter en olycka eller någon arbetsplatsolycka. Patienter med whiplash kan vara ett exempel, enligt Gunilla Eriksson.

Tillståndet kan orsaka en rad olika symtom, som bland annat yrsel, tinnitus, ryggbesvär, blodtrycksproblem, sömnrubbningar och migrän.