Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klimatpirater minskade utsläppen

Klimatpiraternas uppdrag är slutfört.
Under ett år har deltagarna ändrat sitt levnadsmönster och lyckats skära ned på sin energikonsumtion.
– Jag ville vara med för att jag är intresserad av miljön, men det handlar om så mycket mer. Det handlar om livskvalité, menar Sofia Möller Skog, klimatpirat.

Under ett år har 19 hushåll, totalt 63 personer, i Falun och Borlänge varit klimatpirater i ett projekt som syftar till att sänka energikonsumtionen.

Deltagarna har fått information genom seminarium om bland annat el, mat, transporter, drivmedel, pendling, ekologisk odling och miljövänlig städning.

En gång i månaden, i samband med seminarierna, fick klimatpiraterna olika uppdrag. Uppdragen har inneburit att deltagarna exempelvis har mätt elförbrukningen hemma, lagat klimatsmart mat, planerat en miljövänlig långresa och fritidsaktivitet samt försökt pendla med mindre miljöpåverkan. Klimatpiraterna skulle också äta efter säsong, göra ett restaurangbesök för att kolla om restaurangen var klimatsmart samt leva med två veckors köpstopp.

De första resultaten från projektet har nu sammanställts. De visar att deltagarna har lyckats sänka sin energikonsumtion. En genomsnittssvensk förbrukar ungefär 8000 kilo koldioxidekvivalenter per person och år. När projektet startade gjorde klimatpiraterna av med 5070 kilo. När året hade gått hade deltagarna minskat utsläppen med 10,2 procent. Det innebär att de har sänkt sin energiförbrukning till i genomsnitt 4552 kilo koldioxidekvivalenter per person och år.

Deltagarna har främst dragit ned på resor med egen bil. De har också förändrat sina konsumtionsvanor genom att till exempel inte köpa kläder och skor lika ofta. De har också dragit ned på antalet förbrukningsvaror.

– Det tar tid att ändra beteenden och en del förändringar har inte slagit igenom än. Det skulle vara kul att mäta förbrukningen igen om ett år och se vad som hänt, säger projektledare Anders Thuresson som är mycket nöjd med resultatet.

Klimatpiraterna menar att de har lärt sig mycket.

– Det har varit en stor förändring och man har mer kunskap nu. Vi äter till exempel mer vegetariskt, berättar Falubon Barbro Rosander.

– Jag försöker handla mer ekologiskt. Framför allt ekologiskt kött, säger Annmari Bergkvist från Borlänge.

– Jag tänkte på detta som ett miljöprojekt från början, men det handlar om så mycket mer. Det handlar om ekonomi, hälsa... ja, om livskvalité, menar Sofia Möller Skog från Falun som nu oftare väljer cykeln framför bilen.

Sofia Möller Skog tycker också att veckorna med köpstopp var intressanta.

– Vi bestämde oss för att vi bara fick handla mjölk, frukt och bensin. Att inte handla frigjorde mycket tid, tid som vi i familjen kunde ta vara på tillsammans, säger hon.

Resultatet av projektet ska nu användas på något vis, hur är ännu inte bestämt.

– Min åsikt är att projektet ska fortsätta, men inga beslut är ännu fattade, säger Anders Thuresson och tipsar om att man ska dra ned på nötkött och mejeriprodukter om man vill göra en insats för miljön.

Bakom klimatpiraterna står projektet Medvetna val, där Falu och Borlänge kommun ingår tillsammans med flera studieförbund, Naturskyddsföreningen och två energibolag.